mecanisme de consultare între autorităţi şi asociaţiile de pacienţi.
Acesta este şi titlul proiectului pe fonduri europene implementat de UNOPA, în cadrul căruia a avut loc întâlnirea, proiect care, aşa cum a declarat Iulian Petre, îşi doreşte să găsească pârghiile necesare pentru rezolvarea problemelor pacienţilor şi implicarea acestora în dezbaterile pe politicile de sănătate.
În cadrul discuţiilor, reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi, dar şi medicii botoşăneni care lucrează pe această specializare au ridicat o serie de probleme pentru soluţionarea cărora este nevoie de colaborarea instituţiilor publice.
Identificarea unor locaţii în care pacienţii HIV/SIDA fără domiciliu să fie cazaţi în această iarnă, dat fiind faptul că refuză să stea în adăposturi, ritmul de ieşire a medicamentelor din depozite, dar şi constanţa personalului medical implicat în tratamentele acestei categorii de pacienţi sunt câteva dintre dificultăţi. Au fost prezentate şi cazuri medicale ce necesită intervenţii chirurgicale pentru care este nevoie de un ajutor financiar.
ONG-urile şi asociaţiile au un rol foarte important în viaţa socială. Sunt domenii care nu s-ar fi dezvoltat fără acestea. Vă asigur de deschiderea mea necondiţionată pentru orice fel de colaborare în domeniu, pentru eliminarea oricăror blocaje ce apar în colaborarea dvs. cu instituţiile statului., a declarat Costică Macaleţi, prefectul judeţului.
În cadrul proiectului, reprezentanţii UNOPCA au mai avut 13 astfel de mese rotunde în alte judeţe ale ţării, unde au propus, ca şi la Botoşani, întâlniri, cel puţin semestriale, între instituţii de stat şi asociaţiile de pacienţi, precum şi înfiinţarea unui grup local de iniţiativă pentru consultare şi colaborare în definirea politicilor sociale.