Soferii romani ar putea fi nevoiti sa dea "testul de echilibru"

Soferii romani ar putea fi nevoiti sa dea "testul de echilibru"
Notiunea de "stare de ebrietate", care a fost scoasa din Codul rutier in 2006, ar putea fi reintrodusa, ceea ce inseamna ca soferii suspectati ca ar fi consumat alcool ar putea fi nevoiti sa faca testul echilibrului, dupa modelul american.

In urma cu patru ani, parlamentarii din comisiile de specialitate s-au lasat convinsi de medicii legisti, care se plangeau ca nu pot stabili cu exactitate un diagnostic pentru aceasta stare.

Soferii erau examinati de medici si supusi unor teste. Erau pusi sa sara intr-un picior, sa isi acopere cate un ochi sau li se verificau reflexele cu un ciocanel.

Medicii s-au plans ca sunt chemati in instanta pentru a-si proba diagnosticul. Astfel, Romania a ajuns sa fie singurul stat european care nu pedepseste starea de ebrietate.

"Exista o mare diferenta intre starea de ebrietate si conducerea sub influenta alcoolului", explica comisarul-sef Lucian Dinita, seful Politiei Rutiere, citat de Gandul.

"Este posibil ca un sofer sa aiba o alcoolemie foarte mare, dar starea sa psiho-fizica sa nu fie foarte afectata. La fel de bine este posibil ca o persoana sa aiba o concentratie mica de alcool in sange, dar starea sa sa fie serios afectata. Starea de ebrietate reflecta exact acest aspect, al efectului pe care alcoolul il are asupra organismului, la nivel psiho-fizic.

Sunt afectate capacitatile soferului, care fie nu se poate tine pe picioare fie are reflexele afectate de alcool", a adaugat comisarul-sef, care spune ca Romania este singurul stat din Europa care nu are aceasta prevedere.

In unele state, starea de ebrietate este probata de catre politist, iar in altele de catre medic, povesteste seful de la Rutiera: "Exista modelul american, cu testul de echilibru, analiza comportamentului. In Italia se poate lua si masura inchisorii pentru soferul in stare de ebrietate, in Romania nu se aplica nicio masura". (Ziare.com)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Lucian Trufin, PSD: „Voi continua dezvoltarea județului Botoșani prin experiența de 20 de ani în administrație publică, cu susținerea echipei PSD”

astăzi, 12:02
4

„Le mulțumesc botoșănenilor care au semnat pentru susținerea candidaturii mele la Președinția Consiliului Județean. În această campanie de strângere de semnături, am realiza...

Polițiștii de frontieră botoșăneni au confiscat marfă contrafăcută care trebuia să ajungă în Ucraina (Foto)

astăzi, 10:49
60

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Racovăț au descoperit, în urma unui control efectuat asupra unui microbuz, peste 680 bunuri, toate purtând î...

Premiul I obținut de un artist botoșănean la Festivalul de la Sarajevo! ”Truda de mii de ore este răsplătită” (Foto)

astăzi, 10:02
130

În perioada 25-29 aprilie 2024 se desfășoară Festivalul Internațional de Chitară de la Sarajevo, organizat de Asociația Chitariștilor din Federația Bosniei și Herțegovinei.Printre ...