Soferii pot fi sanctionati pentru contraventiile savarsite in alte state UE. Europarlamentarii au emis o noua directiva

Parlamentul European (PE) a adoptat miercuri noi prevederi referitoare la identificarea si sanctionarea soferilor care incalca regulile de circulatie in alte state din Uniunea Europeana. Noua directiva este necesara in contextul in care actualul act normativ care stabileste aceste reguli a fost anulat in 2014 de Curtea de Justitie a UE.

Regulile schimbului de informatii, intre statele membre UE, referitoare la infractiunile rutiere au fost stabilite in 2011 de PE, iar Romania le-a transpus in legislatie prin Legea nr. 5/2014. Dar, din cauza ca directiva europeana a fost adoptata pe un temei legal eronat, Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a anulat-o in primavara anului trecut, mentinandu-i, totusi, efectele pana ce europarlamentarii fac schimbarile necesare, scrie Avocatnet.ro.

Prin urmare, PE a aprobat miercuri o noua directiva care sa asigure cadrul legal pentru identificarea si sanctionarea soferilor care incalca regulile de circulatie atunci cand se afla in alte state membre UE.
"Modificarile aprobate de Parlament asigura o noua baza legala (siguranta rutiera) pentru regulile privind schimbul de date, conform deciziei Curtii Europene de Justitie din 6 mai 2014, care a stabilit ca anterioara baza legala (cooperarea politiei) nu era corecta", noteaza sursa citata.

Totusi, va exista o diferenta importanta fata de directiva anulata de CJUE. Mai exact, desi in prezent regulile nu se aplica pentru Marea Britanie, Irlanda si Danemarca, actul normativ adoptat de PE va obliga aceste state, de la momentul intrarii in vigoare, sa transpuna prevederile in propria legislatie in termen de cel mult doi ani.

"Pentru a atinge obiectivul UE de a diminua cu pana la jumatate decesele pe sosele, avem nevoie de instrumente mai eficiente de siguranta rutiera, cum ar fi aceasta directiva care combate impunitatea. Desigur ca cetatenii nu vor fi incantati sa primeasca o notificare privind o infractiune rutiera, dar trebuie sa aprecieze ca toata lumea va fi tratata egal in UE, indiferent unde este inregistrata masina. (...) Directiva s-a dovedit deja un pas foarte eficient inainte pentru a combate impunitatea pe soselele din UE. Soferii straini vor fi mai atenti acum, stiind ca pot primi notificari privind orice infractiune rutiera pe care o comit in strainatate, a declarat europarlamentarul Ines Ayala Sender, conform comunicatului PE.

Atentie! Directiva adoptata miercuri va intra in vigoare la douazeci de zile de la publicarea in Jurnalul Oficial al UE, iar Romania va trebui sa se conformeze noilor reguli pana pe 6 mai. Pana atunci, regulile actuale raman aplicabile.

Pentru ce incalcari poti primi amenda pe teritoriul celorlalte state membre

Incepand din ianuarie 2014, soferii romani care incalca legislatia rutiera in alte state membre UE primesc amenzile la adresa de domiciliu din Romania, potrivit Legii nr. 5/2014.

Acest act normativ stabileste ca soferii sunt sanctionati, atunci cand se afla in alte state UE, pentru:

-excesul de viteza;
-nefolosirea centurii de siguranta;
-nerespectarea semnificatiei culorii rosii a semaforului;
-conducerea sub influenta alcoolului sau a stupefiantelor;
-nefolosirea castii de protectie (in cazul motociclistilor);
-folosirea unei benzi interzise;
-folosirea ilegala a unui telefon mobil sau a altor dispozitive de comunicare in timpul conducerii.

In cazul acestor contraventii, schimbul transfrontalier de informatii intre statele Uniunii se face prin accesarea Registrului national de evidenta a permiselor de conducere si a vehiculelor inmatriculate, prin care se obtin atat date despre vehicule, cat si despre proprietarii/detinatorii acestora.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Furtună puternică și ploi în Botoșani: Stâlpi de telefonie și copaci la pământ, fire electrice rupte de vânt! (Foto, Video)

Sunday, 29 September 2024

În localitatea Pomârla, drumul spre Vama Racovăț era blocat parțial de un stâlp de telefonie. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu accesorii specifice, da...

Prefectul Dan Nechifor și șeful ISU Botoșani, verificări la serviciile de permanență din județ! (Foto)

Sunday, 29 September 2024

Prefectul județului, Dan Nechifor, a verificat, în această seară, modul în care au fost puse în aplicare măsurile preventive și de intervenție la nivelul unităților administr...

Polițiștii din Botoșani au năvălit în Centrul Vechi, ce constatări au făcut! (foto)

Sunday, 29 September 2024

În noaptea de 28 spre 29 septembrie, între orele 18.00-02.00, a fost desfășurată o razie, cu efective mărite, pe raza orașului municipiului Botoșani și a comunelor arondate Secțiil...