Slujbă de pomenire pentru erou anticomunist botoșănean Mugur Iulian Călinescu

Slujbă de pomenire pentru erou anticomunist botoșănean Mugur Iulian Călinescu

Frăția Ortodoxă „Sfîntul Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruință” – filiala Botoșani, asociația „Scut botoșănean” și Uniunea „Vatra Noastră Românească” – filiala Botoșani organizează o slujbă de pomenire pentru erou anticomunist botoșănean Mugur Iulian Călinescu.

Serviciul religios va avea loc joi, 13.02.2020, ora 16:00, la mormîntul eroului, în cimitirul „Pacea”.

“Un popor care își pierde memoria este condamnat să dispară în negura veacurilor. Eroii sînt acele torțe care iluminează viața neamului în sînul căruia s-au născut. Credința, curajul, abnegația și sacrificiul lor sînt punctele cardinale după care ar trebui să ne ghidăm pașii pe calea împlinirii destinului istoric al neamului. Ca o torță a ars și viața tînărului Mugur Iulian Călinescu, luminînd meteoric cerul gri-întunecat al Botoșaniului comunist de la începutul anilor '80. În toamna anului 1981, în plin comunism, Mugur Călinescu scria pe zidurile clădirilor din centrul orașului, cu litere mari, durerea care mocnea în sufletele românilor. Mesajele sale nu au reprezentat vreun act de bravadă adolescentină, ele au izvorît din cel mai profund și curat spirit de jertfelnicie, acel spirit pe care numai tinerețea ți-l poate da. A fost prins în urma unei mobilizări de forțe nemaîntîlnite pînă atunci în Botoșani. Ca urmare a tratamentului criminal la care a fost supus în timpul anchetelor Securității, s-a îmbolnăvit de leucemie și a plecat la Domnul în data de 13.02.1985. Astăzi avem minima datorie de a lupta pentru ca uitarea să nu se aștearnă peste eroismul tînărului care la numai 16 ani a decis să înfrunte de unul singur comunismul”, au spus organizatorii manifestării.

Născut la 28 mai 1965 la Botoșani, Mugur Iulian Călinescu, fostul elev al Liceului „A.T. Laurian” din Botoșani,  a murit la februarie 1985 și a fost declarat post-mortem, luptător împotriva regimului totalitar.

La 16 ani, elev în clasa a XI-a, în noaptea din 12 spre 13 septembrie 1981 a scris pe peretele Comitetului Județean PCR Botoșani cu cretă albastră o serie de manifeste anticomuniste.

„Cetățeni! Trebuie să fim conștienți de rolul nostru în societate și să spunem un nu hotărât stărilor de lucruri ce se conturează la noi”

„În Polonia prietenă, oamenii au dobândit o libertate reală, au sindicate libere «Solidaritatea» și «Solidaritatea rurală». Acestea le reprezintă cu adevărat drepturile chiar dacă au aceleași probleme alimentare ca și noi”

„Nu mai putem accepta mizeriile și nedreptățile din țara asta”

„Cetățeni! Țara noastră are o situație economică grea. Datoriile externe au atins 10.000.000.000 dolari, în timp ce în presă plouă cu «petale roz»”; „Vrem democrație”.”

Un număr mare de informatori ai Securității au mers pe urmele tânărului opozant. Este surprins în timp ce scria pe un perete "Jos comunismul", este arestat și supus la anchete îndelungate.

Persecuțiile exagerate ale Securității au avut efect dramatic asupra sa. Este marginalizat de societate (la fel ca și mama sa), iar la scurt timp, în 1983, este diagnosticat cu leucemie. Se pare că îmbolnăvirea s-ar datora faptului că a fost otrăvit, sau iradiat,  în timpul anchetelor Securității comuniste.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Atenție la condițiile de trafic! Cod galben de ceață în mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 09:21
13

Meteorologii au emis un Cod galben de ceață pentru localitățile: Dorohoi, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Cristinești, Avrămeni...

Olimpiada de Limba și literatura ucraineană maternă 2024 – etapa națională – se va desfășura începând de luni la Botoșani

astăzi, 09:05
9

În perioada 22-25 aprilie 2024, la Botoșani se va desfășura a XXX-a ediție a Olimpiadei naționale de limba și literatura ucraineană maternă – etapa națională, un eveniment de pre...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfântul Ierarh Teotim, Episcopul Tomisului; Sfântul Cuvios Teodor Trihina

astăzi, 08:14
29

Sfântul Teotim a trăit pe vremea împăratului Teodosie cel Mare (378-395) în Sciţia Mică sau Dobrogea de astăzi şi era Episcop al Tomisului. El se bucura de atâta cinste &...