România a reglementat legislația muncii pentru munca de acasă încă din martie 2018, dar românii nu sunt prea fac acest lucru. Așa de face că în acest moment românii sunt în continuare printre cei mai sceptici europeni în ceea ce priveşte munca de acasă. Practic, România și Bulgaria, sunt pe ultimele locuri în UE privind munca de acasă.
Aproximativ 5,2% din persoanele angajate în Uniunea Europeană, cu vârsta între 15 şi 64 de ani, au lucrat în mod obişnuit de acasă în anul 2018. În România ponderea acestora este de doar 0,4%. La fel și în Bulgaria, informează Eurostat.
Olanda este în fruntea clasamnetului (14% dintre salariaţi lucrează de acasă), urmată de Finlanda (13,3%), Luxemburg (11%) şi Austria (10%).
În România, ponderea persoanelor angajate care în mod normal lucrează de acasă a rămas constantă la 0,4% în ultimul deceniu, în timp ce ponderea celor care uneori lucrează de acasă a crescut uşor de la 0,2% în 2008 până la 0,3% în 2018.
În Uniunea Europeană, ponderea salariaţilor care lucrează de acasă este mai mare în rândul liber profesioniştilor (18,5%) decât în rândul angajaţilor (3%). Această tendinţă se repetă în fiecare stat membru.