Sinistratii din Botosani primesc 45 de locuinte modulare!

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Botoşani s-a întrunit, astăzi, 3 iulie 2010, în şedinţă extraordinară pentru a analiza situaţia creată în municipiul Dorohoi de inundaţiile din perioada 28-29 iunie şi stabilirea de măsuri urgente pentru ajutorarea populaţiei afectate. Şedinţa, condusă de preşedintele CJSU Botoşani, prefectul Cristian Constantin Roman, s-a desfăşurat în sala teatrului a Liceul Grigore Ghica Dorohoi.

În cadrul şedinţei a fost aprobată distribuirea a 45 de locuinţe modulare (40 pentru locuitorii din Dorohoi şi 5 în Broscăuţi). Lucrările pentru amenajarea unei tabere de sinistraţi au fost începute încă din această dimineaţă, în curtea  SC Transport Mixt SA Dorohoi, pe strada Dumbrava Roşie. La ora 15.00, au fost repartizate primele locuinţe modulare. Acestea au fost dotate, pentru început, cu paturi, pături şi lenjerie de pat. Din cauza inundaţiilor care au lovit judeţul Botoşani au fost evacuate 1.799 de persoane, 1680 din municipiul Dorohoi şi 119 din 10 comune. Peste 1.500 dintre acestea stau la rude, iar 210 sunt cazate la diferite instituţii publice.

          Tot în cadrul şedinţei, prefectul Cristian Constantin Roman a propus constituirea unui centru operativ în cadrul Primăriei municipiului Dorohoi, care să funcţioneze permanent pe perioada de reabilitare a zonei sau până la soluţionarea problemei locative a sinistraţilor.

          Centrul operativ va avea următoarele atribuţii:

-         să asigure coordonarea tuturor activităţilor pentru înlăturarea efectelor produse de inundaţii, respectiv centralizarea datelor / informaţiilor despre solicitările cetăţenilor, despre modul şi stadiul îndeplinirii măsurilor stabilite;

-         să ia în evidenţă toţi sinistraţii şi să asigure nevoile de primă urgenţă ale acestora;

-         să le rezolve problemele, în mod deosebit celor afectaţi, sau să le dea informaţii de interes pentru ei. În acest sens s-au instalat 2 numere de telefon respectiv 0231/ 611.310 şi 0231/611.030.

-         să evalueze continuu activităţile.

Activităţile sunt coordonate din teren de prefectul judeţului.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Nicolae Iorga al Judeţului Botoşani împreună cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră, Garnizoana Botoşani, membrii ai serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă, ajută zilnic sinistraţii să-şi scotă nămolul din case şi gospodării şi să-şi recupereze o parte dintre bunurile materiale, să-şi dezafecteze locuinţele distruse şi să-şi asaneze curţile, fântânile şi beciurile.

          Astfel, de acţiuni se desfăşoară în toate localităţile afectate de inundaţii, în ziua de 28 iunie 2010. Numai ieri, pompierii au acţionat pe raza municipiului Dorohoi pentru scoaterea mâlului din şase locuinţe, a apei şi mâlului din 28 de curţi, 18 beciuri, un subsol şi 24 de fântâni.

          Au fost deschise patru centre de colectare a ajutoarelor la sediul IJPF Botoşani, unde vor fi depozitate alimentele primite de la instituţiile publice din ţară, în sala de sport a Liceului Economic (se depozitează alimente din donaţii), în sala de sport a Liceului Pedagogic (se depozitează haine şi încălţăminte aduse de la guvern) şi la Casa Armatei unde cetăţenii pot aduce haine, încălţăminte şi alte bunuri.

          Cotele pe râul Prut şi Jijia sunt în scădere. La Stânca aval cota măsura cu peste 86 peste cota de pericol, staţionară. La această valoare nu există risc pentru locuinţe. Jijia la Dângeni, Todireni şi Hlipiceni este în scădere, fiind sunt sub cota de pericol.


 

 

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice ale I.S.U. Botoşani 

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

astăzi, 18:51
101

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

astăzi, 18:02
223

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

astăzi, 17:08
55

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...