Sindicaliștii din Educație au o explicație: Învăţământul nu mai este demult atractiv pentru absolvenţii bine pregătiţi

Sindicaliștii din Educație au o explicație: Învăţământul nu mai este demult atractiv pentru absolvenţii bine pregătiţi
Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" susţine că învăţământul nu mai este demult atractiv pentru absolvenţii bine pregătiţi, iar examenul de definitivat scoate în evidenţă o realitate dură a pregătirii aspiranţilor la titlul de dascăl.

FSE "Spiru Haret" felicită cele peste 3.000 de cadre didactice care au reuşit să obţină peste nota 8 la examenul de definitivat, considerând că acest concurs oferă un plus de valoare sistemului de învăţământ, deşi scoate în evidenţă şi o realitate dură a pregătirii aspiranţilor la titlul de dascăl.  

"Trebuie să recunoaştem că învăţământul nu mai este demult atractiv pentru absolvenţii bine pregătiţi. Cu toate acestea, rezultatele de anul acesta de la examenul de definitivat vin să arate că încă mai sunt persoane care aleg să intre în învăţământ din vocaţie şi care iubesc această meserie. În acelaşi timp, trebuie să ţinem cont că, în acest an, Ministerul Educaţiei Naţionale a decis ca nota minimă de promovare a examenului să fie 8 şi nu 7. Totuşi, numărul mic de promovaţi este însă şi rezultatul subfinanţării sistemului. În condiţiile în care nu acorzi salarii decente şi beneficii pe măsură, prin care să atragi absolvenţii valoroşi în sistemul de învăţământ, nu ai cum să ceri performanţă", se arată într-un comunicat de presă al federaţiei sindicale.  

FSE "Spiru Haret" a precizat că a solicitat, de mai multe ori, actualului Guvern o nouă lege de salarizare pentru personalul din învăţământ, însă nu am primit nicio invitaţie la negocieri.  

"Considerăm că este obligatoriu să demarăm, în perioada imediat următoare, discuţiile privind sistemul de salarizare din învăţământ", a declarat Tudor Spiridon, secretarul general al FSE "Spiru Haret".  

La nivel național, peste 3.100 de candidaţi, respectiv 47,83%, au promovat examenul de definitivare în învăţământ, cel mai ridicat procent de promovare fiind în judeţul Gorj - 76,47, iar cel mai scăzut în Caraş-Severin - 29,33, potrivit rezultatelor parţiale, înaintea contestaţiilor, anunţate de Ministerul Educaţiei.  

Dintre cei 7.400 de candidaţi prezenţi la proba scrisă a examenului naţional de definitivare în învăţământul preuniversitar, 6.651 au finalizat proba şi 3.181 (47,83%) au promovat, a arătat Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), după centralizarea rezultatelor parţiale, înainte de contestaţii.  

Cadrele didactice care au promovat examenul naţional de definitivare au dobândit dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, a precizat Ministerul Educaţiei.  

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Am pierdut, dar aproape ne-am salvat. FC Botoșani merge la baraj pentru prima oară în istorie

Duminică, 12 Mai 2024
910

FC Botoșani a început ziua de duminică, în care s-au jucat cinci meciuri simultan, pe loc direct salvabil. Otelul ne-a "împachetat" repede însă. Gaitan, în m...

Zeci de elevi în competiția „Cu viața mea apăr viața”. Vezi rezultatele concursului! (Foto)

Duminică, 12 Mai 2024
140

Probele s-au desfășurat pe terenul de sport al Liceului cu Program Sportiv Botoșani și au reunit la start 13 echipaje de la școli și licee din Botoșani, Dorohoi, Dumbrăvița, Leorda și Flăm&...

Criză de tractoriști în România. Patronii susțin că ar da salarii de peste 2.000 de euro, dar nu mai au cui. „Pleacă în străinătate!”

Duminică, 12 Mai 2024
198

Tot mai puţini tineri sunt atraşi în România de muncile câmpului și asta deşi un tractorist poate ajunge la un salariu de peste 2.000 de euro pe lună. Iar noile utilaje nu mai a...