Marius Oroşanu, preşedintele filialei botoşănene, împreună cu 13 lideri de sindicate din diverse instituţii, toate afiliate marii familii sindicale, a expus câteva dintre problemele cu care se confruntă, solicitând să se organizeze cel puţin trimestrial un astfel de dialog.
Modificarea Legii Dialogului Social, funcţionarea Consiliului Tripartit din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă, respectarea prevederilor contractelor colective de muncă de ramură sau de unitate de către conducerile diverselor instituţii din judeţ şi lipsa transparenţei decizionale a acestora sunt câteva dintre problemele ridicate.
În timp ce sindicaliştii din Urban Serv solicită transparenţă în ceea ce priveşte noul sistem de salubrizare, competenţe suplimentare pentru eradicarea cerşetorilor din cimitire şi a samsarilor din pieţe, reprezentantul din învăţământ readuce în atenţie problema decontării navetei cadrelor didactice.
Poliţiştii de frontieră sunt nemulţumiţi şi de sistematizarea din jurul sediului serviciului teritorial, angajaţii din muzee reclamă legea salarizării care produce mari discrepanţe, iar funcţionarii din maternitate avertizează asupra efectelor nedorite pe care le-ar putea avea regionalizarea şi reducerea numărului de paturi din spitalele botoşănene.
Vom lua pe rând problemele ridicate aici şi vom încerca să găsim soluţii şi răspunsuri. Voi lua legătura cu fiecare dintre părţile implicate în aceste nemulţumiri. Aş vrea să avem o relaţie mai activă şi atunci când constataţi reticenţa unui director în respectarea normelor de dialog social, să mă contactaţi imediat., a fost, printre altele răspunsul prefectului Macaleţi.
Întâlniri similare şi cu reprezentanţii celorlalte structuri sindicale din judeţ vor avea loc în următoarea perioadă.