Și șoferii care circulă prea încet pot primi amendă!

În funcție de categoria de drum, sunt impuse anumite limite maxime de viteză. Acestea pot varia și în funcție de tipul vehiculului sau de experiența în conducere a șoferului. Însă, legea circulației stabilește sancțiuni și pentru șoferii care circulă prea încet.

Majoritatea șoferilor știu că depășirea vitezei maxime legale este sancționată de Codul Rutier cu amendă. În cazul în care un conducător auto circulă cu viteză foarte mare, poate să rămână chiar și 120 de zile fără permis de conducere. Însă, puțini știu că legea circulației prevede amendă și pentru șoferii care circulă prea încet

Care este viteza minimă pe drumurile din România

Pe drumurile de mare viteză, fie că sunt autostrăzi sau expres, este interzis accesul vehiculelor care nu pot depăși un anumit prag de viteză.

Pe autostrăzi sau pe drumurile expres este interzisa circulația […] vehiculelor care, prin construcție sau din alte cauze, nu pot depăși viteza de 50 km/h”, scrie în legea care reglementează circulația pe drumurile publice, la Art. 74, alin. 1.

Așadar, pe autostradă sau drum expres nu au dreptul să circule mașini care nu pot depăși 50 km/h. Dar asta nu înseamnă că viteza minimă pe autostradă este de 50 km/h.

Ci este doar o limitare prin care se interzice accesul pe aceste drumuri de mare viteză vehiculelor lente, precum tractoare, mopede sau scutere.

Asta înseamnă că un șofer poate conduce un vehicul chiar și cu 20 km/h, pe autostradă sau drum expres, deși limita maximă e de 130 km/h.

De asemenea, nici pe drumurile europene, naționale, județene sau locale nu sunt impuse limite minime de viteză.

Ci doar sunt stabilite, vitezele maxime acceptate, în funcție de fiecare categorie de drum:

50 km/h în localitate;

90 km/h pe drumurile naționale sau județene;

100 km/h pe drumurile europene;

120 km/h pe drumurile expres;

130 km/h pe autostradă.

Șoferii începători, în schimb, sunt obligați să circule cu o viteză maximă cu 20 km/h mai mică decât limita impusă. Doar în localitate au dreptul să ruleze cu 50 km/h.

2025: Cât e amenda pentru șoferii care circulă prea încet?

Cu toate că nu există limite minime de deplasare, Codul Rutier prevede sancțiuni pentru șoferii care conduc prea lent, scrie Realitatea.net.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevazută în clasa I de sancțiuni […] conducerea unui autovehicul în mod nejustificat cu o viteză cu cel puțin 10 km/h sub limita minimă obligatorie stabilită pe tronsonul de drum respectiv”, se precizează în Art. 99 (1) din legea circulației.

Așadar, șoferii care circulă prea lent ar risca o amendă cuprinsă între 405 și 607,5 lei.

Însă, pentru că deocamdată nu există niciun drum în România pe care să fie impusă o viteză minimă de deplasare, această lege nu se poate aplica. Nici măcar pe banda de depășire de pe autostrăzi sau drumuri expres nu sunt impuse limite minime de deplasare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat arestat preventiv după ce a accidentat un tânăr, apoi s-a dus liniștit acasă! (Video)

astăzi, 16:10

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Săveni au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 24 de ani, din comuna Știubieni, cercetat pentru comiterea infra...

Cinci studenți ai Academiei din București, în practică la Botoșani în calitate de salvatori!

astăzi, 16:00

Bogdan, Cătălin, Alexandru, Răzvan și Dumitru-Robert sunt cinci tineri, din județul Botoșani, studenți ai Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București. Cei cinci ti...

Încerca să meargă 14 km pe jos: Bătrânel ajutat de jandarmi să ajungă acasă! (Foto, Video)

astăzi, 15:45

Un bătrânel care se încălzea cu un ceai și privea dezorientat în jur a atras în această dimineață atenția unui echipaj de jandarmerie, în zona centrală a orașulu...