Sfintii Mihail si Gavriil, sarbatoriti de jandarmii botosaneni

Sfintii Mihail si Gavriil, sarbatoriti de jandarmii botosaneni
Biserica Ortodoxă îi sărbătoreşte astăzi pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, cei mai cunoscuţi în tradiţia bisericii, ei fiind totodată şi patroni spirituali ai Jandarmeriei Române.

De fapt, în această zi sunt prăznuiţi toţi îngerii şi arhanghelii, numele sărbătorii fiind Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil.

Cu această ocazie, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Botoşani a avut loc o slujbă la troiţa din curtea inspectoratului, care a fost oficiată de preotul militar Ştefan Grădinaru.

Ziua de 8 noiembrie a început a fi prăznuită în Biserică drept sărbătoare a îngerilor în veacul al cincilea, şi s-a răspândit repede în tot Răsăritul creştin.

Vorbind despre îngeri, Biserica ne învaţă că sunt duhuri slujitoare, slugi credincioase lui Dumnezeu, trimiţi de Acesta să fie prieteni şi ocrotitori ai oamenilor

. În folclorul religios românesc, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat decât Arhanghelul Gavriil.

Oamenii spun că el poartă, uneori, cheile raiului, este un înfocat luptător împotriva diavolului şi veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai trăiască.

De multe ori îl întâlnim alăturându-se Sfântului Ilie, atunci când acesta tună şi trăsneşte, sau orânduieşte singur grindina, cu tunul. El ţine şi ciuma în frâu, asemănător Sfântului Haralambie.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
144

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
522

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
213

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...