Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, ocrotitorii jandarmilor

In Inspectoratul de Jandarmi Judetean Botosani, 23 de cadre, barbati sau femei, poarta numele acestor Arhangheli, ocazie cu care, atat lor cat si tuturor celorlalti cetateni ai judetului care poarta numele acestor sfinti, le adresam un sincer si calduros: "LA MULTI ANI!", transmite un comunicat al Jandarmeriei Botoşani.

Biserica Ortodoxa ii sarbatoreste astazi, 08 noiembrie, pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, cei mai cunoscuti in traditia bisericii, ei fiind totodata si patroni spirituali ai Jandarmeriei Romane. De fapt, in aceasta zi sunt praznuiti toti ingerii si arhanghelii, numele sarbatorii fiind Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil.

Ziua de 8 noiembrie a inceput a fi praznuita in Biserica drept sarbatoare a ingerilor in veacul al cincilea, si s-a raspandit repede in tot Rasaritul crestin. Vorbind despre ingeri, Biserica ne invata ca sunt duhuri slujitoare, slugi credincioase lui Dumnezeu, trimiti de Acesta sa fie prieteni si ocrotitori ai oamenilor. In folclorul religios romanesc, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat decat Arhanghelul Gavriil. Oamenii spun ca el poarta, uneori, cheile raiului, este un infocat luptator impotriva diavolului si vegheaza la capul bolnavilor, daca acestora le este sortit sa moara, sau la picioarele lor, daca le este harazit sa mai traiasca. De multe ori il intalnim alaturandu-se Sfantului Ilie, atunci cand acesta tuna si trasneste, sau oranduieste singur grindina, cu tunul. El tine si ciuma in frau, asemanator Sfantului Haralambie.

Motivul pentru care Jandarmeria Romana i-a ales pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sa ii ocroteasca este faptul ca acesti conducatori ai ostilor ceresti sunt simboluri ale luptei impotriva raului.

Pornind de la deviza Jandarmeriei Romane "Lex et ordo", care innobileaza insemnul heraldic al ei, gasim evidente similitudini ale trasaturilor Arhanghelilor. Mihail este "legea" – aparand-o cu sabia focului, simbol al maniei divine, iar Gavriil este "ordinea" – firescul, bunatatea, pacea, rezumata la simbolul crinului. Astfel intreaga activitate a jandarmului se desfasoara pe aceste coordonate, in cele din urma precepte crestine – asprimea, cand este nevoie de a pedepsi pe cei ce incalca legea si libertatea semenului si bunatate, atunci cand indruma si apara cetatenii si bunurile lor.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(P) Pilates, un antrenament eficient: 5 beneficii imbatabile

astăzi, 14:03

Pilates poate fi acel antrenament care îţi transformă corpul, îţi îmbunătăţeşte postura şi te ajută să îţi antrenezi rezistenţa fără să fie epuizant şi să &ici...

Jandarmeria Botoșani recrutează: În noua sesiune de admitere sunt 700 de locuri scoase la concurs! (Foto)

astăzi, 13:45

Școlile Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni și Drăgășani au dat startul unei noi sesiuni de admitere, iar unul dintre cele 700 de locuri scoase la concurs poate fi chiar al tău. Fieca...

Exercițiu de alarmare publică „MIERCUREA SIRENELOR”. Toate mijloacele de alarmare publică din județ intră în verificări!

astăzi, 13:20

 Miercuri, 26 februarie, începând cu ora 10:00, va avea loc exercițiul de alarmare publică, denumit generic “MIERCUREA SIRENELOR”. Astfel, va fi verificat modul de func...