Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, ocrotitorii jandarmilor

In Inspectoratul de Jandarmi Judetean Botosani, 23 de cadre, barbati sau femei, poarta numele acestor Arhangheli, ocazie cu care, atat lor cat si tuturor celorlalti cetateni ai judetului care poarta numele acestor sfinti, le adresam un sincer si calduros: "LA MULTI ANI!", transmite un comunicat al Jandarmeriei Botoşani.

Biserica Ortodoxa ii sarbatoreste astazi, 08 noiembrie, pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, cei mai cunoscuti in traditia bisericii, ei fiind totodata si patroni spirituali ai Jandarmeriei Romane. De fapt, in aceasta zi sunt praznuiti toti ingerii si arhanghelii, numele sarbatorii fiind Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil.

Ziua de 8 noiembrie a inceput a fi praznuita in Biserica drept sarbatoare a ingerilor in veacul al cincilea, si s-a raspandit repede in tot Rasaritul crestin. Vorbind despre ingeri, Biserica ne invata ca sunt duhuri slujitoare, slugi credincioase lui Dumnezeu, trimiti de Acesta sa fie prieteni si ocrotitori ai oamenilor. In folclorul religios romanesc, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat decat Arhanghelul Gavriil. Oamenii spun ca el poarta, uneori, cheile raiului, este un infocat luptator impotriva diavolului si vegheaza la capul bolnavilor, daca acestora le este sortit sa moara, sau la picioarele lor, daca le este harazit sa mai traiasca. De multe ori il intalnim alaturandu-se Sfantului Ilie, atunci cand acesta tuna si trasneste, sau oranduieste singur grindina, cu tunul. El tine si ciuma in frau, asemanator Sfantului Haralambie.

Motivul pentru care Jandarmeria Romana i-a ales pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sa ii ocroteasca este faptul ca acesti conducatori ai ostilor ceresti sunt simboluri ale luptei impotriva raului.

Pornind de la deviza Jandarmeriei Romane "Lex et ordo", care innobileaza insemnul heraldic al ei, gasim evidente similitudini ale trasaturilor Arhanghelilor. Mihail este "legea" – aparand-o cu sabia focului, simbol al maniei divine, iar Gavriil este "ordinea" – firescul, bunatatea, pacea, rezumata la simbolul crinului. Astfel intreaga activitate a jandarmului se desfasoara pe aceste coordonate, in cele din urma precepte crestine – asprimea, cand este nevoie de a pedepsi pe cei ce incalca legea si libertatea semenului si bunatate, atunci cand indruma si apara cetatenii si bunurile lor.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

22 iulie, ziua în care un medic botoșănean pleca în veșnicie cu sufletul sfâșiat!

astăzi, 11:32

Venit în Botoșani după absolvirea studiilor universitare, medicul Cristian Crețu reușise în acest nord de țară să își croiască un drum profesional impresionant, culminâ...

Acțiune pe râul Prut – Pescari amendați pentru încălcarea regulilor!

astăzi, 11:09

În perioada 19 – 20 iulie 2025, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani au desfășurat acțiuni specifice, în zona lacului de acumulare St&acir...

Băiatul din Botoșani, salvat de la înec de un consătean, a murit în spital. „Ai hotărât să părăsești această lume rea și haină”

astăzi, 10:58

Sebastian, băiatul de doar 17 ani, care a fost salvat de la înec de un consătean a murit pe patul de spital. S-a întâmplat pe 13 iulie, când băiatul a intrat în ape...