Venit în Botoșani după absolvirea studiilor universitare, medicul Cristian Crețu reușise în acest nord de țară să își croiască un drum profesional impresionant, culminând cu funcția de șef al secției de Ginecologie din cadrul Maternității din Botoșani.
Cariera sa remarcabilă s-a regăsit în miile de nașteri pe care le-a coordonat, unele de o complexitate aparte. A îmbinat mereu gândirea științifică cu aspectele psiho-sociale, ceea ce i-a conferit în rândul breslei medicale un respect deosebit.
O singură provocare a vieții avea să îl doboare: pierderea prematură a fiicei sale, Carmen. Pe 22 iulie 2012, la o lună după comemorarea a șapte ani de la dispariția fetei, medicul Crețu se stingea din viață, la 60 de ani.
Dr. Cristian Crețu s-a născut pe 15 martie 1952, în comuna Domnești, jud. Argeș. În 1971 a absolvit liceul din localitatea natală, după care a efectuat stagiul militar într-un batalion al Vânătorilor de munte. La terminarea acestuia, dr. Crețu a devenit student al Universității de Medicină și Farmacie din Iași.
”Pe parcursul uneia dintre numeroasele discuții pe care le-am purtat, mi-a mărturisit că profesorul care a exercitat cea mai mare influență asupra vieții sale a fost titularul cursului de psihiatrie, prof. univ. dr. Petre Brânzei, personalitate de talie internațională, cel care a dezvoltat conceptul constructivist bio-psiho-social, însuși tatăl matematicianului Dan Brânzei. Mai mult, după cum este tradiția la unele dintre marile universități românești, promoția 1980 a UMF Iași, cea din care făcea parte și domnul doctor Crețu, a purtat numele profesorului Petre Brânzei”, ne-a spus prof. Alexandru Negrescu, de la Universitatea Politehniăa din București.
După terminarea facultății, doctorul Crețu a fost repartizat ca medic stagiar în comuna Stăuceni, județul Botoșani. După trei ani, a continuat studiile în cadrul universității ieșene, optând pentru specializarea Ginecologie. Din 1986 până în 1995 a fost șeful secției de Ginecologie din cadrul Maternității din Dorohoi, județul Botoșani.
În 1995 a devenit șeful secției de Ginecologie din cadrul Maternității din Botoșani.
În 1977 se căsătorea cu Adriana Spătaru, studentă în cadrul aceleiași universități ieșene, care avea să devină apoi unul dintre cei mai respectați farmaciști ai orașului Botoșani. În 1979 s-a născut primul copil, Oana, care, asemenea tatălui ei, a urmat Medicina.
În 1987 s-a născut Carmen, cea de-a doua fiică a familiei Crețu. Un tragic accident petrecut în iunie 2005 avea să îi rupă acestei copile firul vieții la doar 18 ani.
Șapte ani avea să mai trăiască tatăl îndurerat, sfâșiat de dorul fetei sale.
”Pe 22 iulie 2012, la o lună după comemorarea a șapte ani de la dispariția prematură a lui Carmen, domnul doctor și-a început călătoria spre acel loc luminos pe care îl atingea, încă din timpul vieții sale, la fiecare naștere pe care o coordona. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!”, scrie prof. Alexandru Negrescu.