„Fabrica” de instructori auto dăunează grav viitorilor șoferi. Gelu Graur: „Ce e ușor e fake” (Video)

„Fabrica” de instructori auto dăunează grav viitorilor șoferi. Gelu Graur: „Ce e ușor e fake” (Video)

   Foto: Autovit

După numărul mare de tragedii care se petrec pe șosele, primul instinct este de a căuta vinovați. De fapt, rădăcina problemei este mult mai adâncă. Totul pornește de la bază.

De la inconștiența și teribilismul tinerilor, la infrastructura rutieră de proastă calitate, chiar până la persoanele care le oferă permisul de conducere viitorilor șoferi și până la modalitatea de obținere a atestatului de instructor auto.

O investigație Recorder cu camera ascunsă scoate la iveală cât de ușor este uneori să devii instructor auto. Materialul realizat arată vulnerabilitatea sistemului și anume faptul că, cei care ar trebui să îi pregătească pe viitorii șoferi pot obține atestatul de instructor auto cu o ușurință de neimaginat. Fără ore de practică și fără a cunoaște ceea ce trebuie să îi învețe pe elevii școlilor de șoferi.

 

De asemenea, și proba practică sau „traseul”, așa cum este cunoscut, este mult mai ușor de promovat de un șofer care dorește să devină instructor auto decât de un elev care dorește să obțină permisul de conducere.

În materialul realizat de publicație o doamnă explică secretul: „dacă vorbești ești ca și trecut”. Dar, trebuie să ai și „niște bani” la tine pentru orice eventualitate.

„Ce e ușor e fake”

Care este situația la Botoșani. În acest sens am solicitat un punct de vedere de la Gelu Graur, președintele Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) din Botoșani, care ne-a precizat că problema este mult mai adâncă și pornește chiar de la „baza piramidei”.

Șeful ATOP susține că, mai grav este faptul că aceste societăți care ar trebui să îi pregătească pe viitorii instructori auto, totuși, au clienți.

„Dovada existenței unor astfel de instructori este că există și clienți. E ca la droguri, nu ar exista traficanți dacă nu ar fi piață. Mereu în comunitate există modalități să aflăm informații despre instructorul respectiv”, completează Gelu Graur.

Totodată, Graur spune că în această ecuație o vină o are și populația, deoarece preferăm să ne rezolvăm treburile apelând la diverse „ajutoare” neconvenționale.

Eu, ca părinte, când copilul meu vrea să facă școala de șoferi mă duc la o școală pe care o știu, serioasă, poate chiar cunosc instructori și dacă nu cunosc mă uit online, mă interesez. Noi căutăm cu cinci lei mai ieftin și mergem pe ocolișul ăsta, să rezolvăm problema că poate de la școala respectivă nu îmi convine că trebuie să merg și la ore. Dar dacă domnul instructor X îmi spune că lasă, rezolvăm noi, ar trebui să ne punem niște semne de întrebare. Ce e ușor e fake. E singura modalitate să te ferești de lucrurile astea”, a explicat Gelu Graur, șeful ATOP.

Gelu Graur a vorbit și despre cele mai stringente probleme cu care se confruntă județul Botoșani, menționând că principalele sunt chiar evenimentele rutiere.

„Atât timp cât societatea este găunoasă de la prima instituție și până la ultima instituție, de la baza piramidei până în vârf și invers, nu putem să ne așteptăm decât la rezultate catastrofale. În momentul în care ai probleme în toate tiparele de instituții, însă să nu înțelegem că nu sunt oameni buni în instituții care să își facă treaba, sunt foarte mulți chiar, însă în momentele în care găsim portițe de a fenta sistemul și de a ajunge în față, atunci acesta este rezultatul din spate”, a declarat Gelu Graur, președintele Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) din Botoșani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Situația îngrijorătoare dezvăluită de un medic din Botoșani: „Tinerii se droghează cu orice” (Video)

astăzi, 10:50

Adolescența este o etapă de dezvoltare deosebit de importantă în viața unei persoane. În această perioadă, adolescenții trec printr-o multitudine de schimbări fizice, emoționale ...

O secție a Spitalului „Mavromati” va fi reabilitată cu peste 13 milioane de lei. „Va fi una dintre clădirile etalon” (Foto, Video)

Monday, 21 July 2025

Centrul de Sănătate Mintală (CSM) – Adulți de pe strada Miorița din municipiul Botoșani va fi reabilitat cu bani europeni. Fondurile, de peste 13 milioane de euro tot cu TVA, au fost atras...

Noi demersuri pentru reabilitarea Casei Ankele din Centrul Istoric, consilierii au votat! (Foto)

Monday, 21 July 2025

În ședința de astăzi a fost votat și proiectul ce prevede aprobarea documentației tehnico - economice faza Documentație pentru autorizarea executării lucrărilor de construire și a Proie...