Aproape 300 de botoșăneni au ajuns la spital acuzând faptul că au fost mușcați de diferite viețuitoare, în ultimele trei luni de zile.
De la începutul lunii mai și până în prezent, în Serviciul UPU – Pediatrie s-au prezentat 91 de copii mușcați de diferite animale.
În comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, medicii susțin că numărul pacienților care s-au prezentat în serviciul de urgență de la Pediatrie este mai mic.
Atacați de cocoși, lilieci, ploșnite sau porci
De asemenea, din totalul de aproximativ 300 de pacienți, 208 sunt adulți și au fost mușcați de cele mai neobișnuite animale.
De exemplu, anul acesta au ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani doi pacienți atacați de... cocoși. Altul s-a prezentat cu o mușcătură de porc și unul cu mușcătură de șobolan.
Și anul trecut au fost cazuri mai neobișnuite. Un botoșănean a ajuns la urgențe, după ce a fost mușcat de un... liliac, iar altul de... ploșniță. De asemenea, un cetățean s-a ales cu o mușcătură de la un cal și unul de la șobolan. Prezentându-se în serviciul de urgență, pacienții au primit îngrijirile necesare, inclusiv vaccinul aferent.
Cei mai mulți botoșăneni care au ajuns la spital de la începutul lunii mai 2025 și până în prezent, mai precis 108, au fost mușcați de câine, iar 46 au venit cu mușcătură de pisică.
Într-un caz similar, relatat recent, un bărbat din Olt a fost aproape de moarte după ce a fost zgâriat de o pisică și a ignorat incidentul, ajungând la spital în stare gravă, cu simptome de rabie. De asemenea, în 2024, în județul Botoșani, un câine vagabond purtător de rabie a mușcat două persoane, declanșând o alertă sanitară.
Rabia este o boală virală extrem de gravă, cu evoluție fatală în absența tratamentului imediat. Vaccinul antirabic trebuie administrat în cel mult 48 de ore de la contactul cu animalul suspect.