Sfecla rosie, un aliment-medicament miraculos
Stiri Botosani Tuesday, 29 January 2013 ActualitateSe intampla asta datorita alimentatiei simple si cat se poate de naturala. Un asemenea regim alimentar le permitea oamenilor sa ramana activi si cu mintea limpede, pana dupa 90 de ani.
Cu siguranta, printre alimentele-medicament de care adesea s-a folosit sateanul, se numara si sfecla rosie, incepand chiar cu frunzele, pentru ca altfel, n-ar fi ajuns pana la noi atatea informatii despre proprietatile curative ale acestei legume care astazi nu prea se mai bucura de atentia meritata.
Sfecla rosie are in compozitia sa multe substante cu efect benefic pentru sanatate. Sfecla are in continutul ei o mare cantitate de fier fiind intrecuta doar de usturoi. Asimilarea fierului este favorizata de vitamina C, prezenta in toate partile plantei. In radacina se afla cupru a carui lipsa din organism provoaca incaruntirea precoce a parului, dereglari in activitatea pancreasului, ingreuneaza procesul de consolidare a fracturilor.
Zincul, este, de asemenea, prezent, in compozitia sfeclei. Datorita prezentei acestui element in alimentatie organelle de reproducere functioneaza bine, se previne aparitia cosurilor si a furunculozei, caderea parului si se asigura sanatatea unghiilor. Lipsa de zinc afecteaza, mai ales, vederea.
Manganul din compozitia sfeclei apara ficatul de distrofie adipoasa, scade nivelul de zahar in sange, elimina surplusul de apa din organism si ajuta in lupta cu scleroza. Iodul favorizeaza metabolismul si incetineste procesul de imbatranire. Celuloza din sfecla ajuta la eliminarea toxinelor din organism, imbunatateste digestia, trateaza obezitatea.
Datorita continutului bogat in substante benefice organismului, sfecla rosie nu ar trebui sa lipseasca din meniul zilnic. Spre deosebire de alte legume, substantele vitale din sfecla nu se distrug prin prelucrare termica dar se recomanda sa fie consumata cruda, sub forma de salata sau suc.
Din doua kg de sfecla se obtine atata suc cat este necesar pentru trei zile. Sucul de sfecla rosie poate fi tinut la frigider dar baut la temparatura camerei. Sfecla rosie curata sangele si intareste imunitatea, trateaza constipatia, gripa si raceala, regleaza tensiunea.
Folosirea sucului de sfecla rosie in tratarea bolnavilor de cancer este veche, de mii de ani. Consumul regulat de sfecla rosie, ca atare sau prelucrata termic, fiarta ori coapta, normalizeaza VSH-ul bolnavilor, restabileste pofta de mancare, scade efectele negative ale tratamentelor cu radiatii.
Silvia Holotiuc
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Cod Galben de instabilitate atmosferică în patru localități din Botoșani!
Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o atenționare tip cod galben de instabilitate atmosferică accentuată pentru o parte din județul Botoșani, valabilă, astăzi, până la ora 19...
O mamă din Botoșani își strigă neputința. Ea bolnavă, luptă pentru fiul diagnosticat cu tumoare pe creier! (Foto)
O mamă singură, din Botoșani, bolnavă, luptă pentru fiul ei diagnosticat cu tumoare pe creier. Femeia are nevoie de ajutorul și sprijinul semenilor pentru a putea izbuti din această crânc...
Meteorologii au anunţat cum va fi vremea în august, surprize mari în ultima lună de vară!
Luna august este de obicei perioada în care românii se bucură de concedii, escapade la munte sau vacanțe la mare. Totuși, anul 2025 vine cu o vreme imprevizibilă, cu diferențe majore ...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 1.09 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici