Sfanta Teodora de la Sihla, ocrotitoarea Moldovei

Sfanta Teodora de la Sihla, ocrotitoarea Moldovei

 Pestera Sfintei Teodora de la Sihla  

Pe 7 august, crestinii ortodocsi o praznuiesc pe Sfanta Teodora de la Sihla, unul dintre sfintii ocrotitori ai Moldovei.

Sfanta Teodora s-a nascut pe la jumatatea secolului al XVII-lea, in satul Vanatori, judetul Neamt, din parinti credinciosi.

In al treilea deceniu al secolului al XVIII-lea, trupul ei a fost inmormantat in pestera in care se nevoise. Ramas tainuit, a fost descoperit in anul 1830, iar familia domnitorului moldovean Mihail Sturza, care a reinnoit Schitul Sihla, a asezat moastele sfintei in racla si le-a depus in biserica schitului spre inchinare.

Apoi, zidind o biserica noua la mosia sa din satul Miclauseni, din judetul Iasi, le-a adus in aceasta biserica, unde venea multa lume sa se inchine.

In anul 1856, familia Sturza a convenit cu staretul Manastirii Pecerska din Kiev sa dea sfintele moaste in schimbul unor vesminte preotesti si arhieresti. Asa s-au instrainat moastele Sfintei Teodora din patria ei si se pastreaza in catacombele de la Pecerska, asezate in racla de pret, pe care sunt scrise aceste cuvinte in limbile romana si slavona: "Sfanta Teodora din Carpati".

Sfanta Teodora de la Sihla a fost o fire evlavioasa, care a intrat in cinul monahal de la Schitul Varzaresti-Vrancea. Dupa ce turcii au dat foc schitului, Sfanta Teodora s-a retras in muntii Vrancei, apoi in Muntii Neamtului.

 Ajunsa in Muntii Sihlei, sfanta a dus o viata austera, asemenea Mariei Egipteanca. Asa a dobandit darul rugaciunii de foc, care se lucreaza cu inima, darul lacrimilor, al rabdarii si al negraitei iubiri de Dumnezeu.

Cei care au vazut-o rugandu-se au povestit ca statea cu mainile inaltate spre cer, fiind invaluita in lumina ca de foc.

Duhovnicul Pavel a sfatuit-o sa ramana in apropierea Schitului Sihlei pana la moarte, daca va putea rabda asprimea vietii pustnicesti, iar de nu va putea suferi ispitele si frigul iernii, sa se aseze la o sihastrie de calugarite.

Asa a ajuns fericita Teodora in muntii Sihlei, iar un sihastru milostiv i-a oferit chilia sa, care se afla aproape de schit si de pestera care ii poarta numele.

La 20 iunie 1992, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a canonizat-o, trecand-o, oficial, in randul sfintilor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

27 iulie: Încep la Ipotești Atelierele de interpretare a textului CreativLit, ediția a VII-a! (Foto)

Saturday, 26 July 2025

Programul include atât ateliere în care se comentează poezie și proză eminesciană, cât și ateliere în care se propun pentru discuții texte ale scriitorilor contemporani i...

Lecții de siguranță: Jandarmii botoșăneni, prezenți în Tabăra de la Agafton! (Foto)

Saturday, 26 July 2025

Curiozitate, soare și entuziasm, trei cuvinte care descriu pe deplin întâlnirea de vineri după-amiază a jandarmilor botoșăneni cu tinerii participanți la cea de-a patra serie a Progr...

A plecat de acasă și nu s-a mai întors: Rodica este de negăsit!

Saturday, 26 July 2025

La data de 25.07.2025, orele 15:47, lucrătorii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi, au fost sesizați despre faptul că Agavriloae Rodica Gabriela de 23 ani, a plecat de la dom...