Pentru a deveni profesori, absolvenţii de facultate vor trebui să efectueze un stagiu de pregătire

Pentru a deveni profesori, absolvenţii de facultate vor trebui să efectueze un stagiu de pregătire
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a afirmat că proiectul Codului educaţiei prevede că absolvenţii ce au obţinut o diplomă de licenţă sunt obligaţi, înainte de a deveni cadre didactice, să obţină o diplomă de profesor.

Astfel, ei sunt sunt obligaţi să efectueze un an de stagiu în învăţământ, ca suplinitor, unde vor avea câte un mentor, ce le va urmări pregătirea pedagogică şi metodică.

La finalul acestui stagiu se va susţine un examen în care sunt evaluate competenţele practice de metodică şi de comportament cu elevii clasei.

Dacă absolvenţii promovează etapa evaluării practice, urmează etapa a doua, a evaluării teoretice a competenţelor psihopedagogice, făcută de universitate, în baza unei lucrări.

"După promovarea celor două etape, el obţine diploma de profesor, poate intra în sistem, participă la examenul de titularizare şi îşi poate exercita cariera de dascăl. Dacă nu trece de aceste două etape, absolventul ciclului Bologna mai are doi ani la dispoziţie în care poate încerca să-şi completeze şi să-şi perfecţioneze abilităţile. Dacă şi după aceşti doi ani nu face faţă acestei examinări, el primeşte un verdict definitiv, nu poate intra în sistemul de învăţământ, nu are competenţe didactice şi, ca urmare, trebuie să facă altă meserie", a anunţat Ecaterina Andronescu, după întâlnirea cu reprezentanţi ai sindicatelor din învăţământ.

"Pe foarte mulţi dintre cei preocupaţi de educaţie i-am auzit spunând că avem cadre didactice care sunt mai buni matematicieni, fizicieni, chimişti, dar sunt în mai mică măsură pregătiţi din punct de vedere pedagogic. Cred că acest an va rezolva problema", a mai spus ministrul Educaţiei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
291

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
432

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
567

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...