Sevele primaverii te ajuta sa te tratezi

Sevele primaverii te ajuta sa te tratezi
1. Seva de mesteacan
Se obtine prin sfredelirea in adancime (4-8 cm) a trunchiului sau, mai bine, a unor ramuri tinere viguroase, din care va incepe sa curga un lichid limpede, cu gust acrisor-dulceag: seva de mesteacan. Aceasta operatiune se face numai cu mestecenii maturi, iar dupa colectarea a 250-500 ml de seva (1-2 cani), se unge imediat orificiul cu rasina, pentru a opri scurgerea, care altfel ar afecta vitalitatea copacului.

Modul de administrare
Seva de mesteacan se consuma pe cat posibil imediat dupa recoltare, cand inca este foarte proaspata, iar vitaminele, enzimele si alte substante organice complexe din compozitia sa nu sunt oxidate.

Copiii vor bea o jumatate de pahar (100 ml) dimineata si dupa-amiaza, pe stomacul gol, in timp ce adultilor le sunt recomandate pana la 2 pahare (400 ml) pe zi, baute, de asemenea, pe stomacul gol. In terapia naturista, sunt cunoscute si cure drastice de dezintoxicare, cu post negru si seva de mesteacan (din care se bea peste 1 litru pe zi), care se folosesc in bolile grave, dar numai sub supraveghere medicala competenta.

Indicatii terapeutice
Anemie, demineralizare, avitaminoza - se face o cura de 3 zile, in care se bea, cu o ora inaintea micului dejun si a mesei de pranz, cate un pahar de seva de mesteacan.

Astenie de primavara - vreme de o saptamana se beau zilnic doua pahare de seva de mesteacan. Are un efect inviorator puternic, redand tonusul fizic si psihic.

Colici renale, litiaza renala - se beau intre orele 8-12, dimineata, pana la 600 ml de seva proaspata de mesteacan, in cure de minimum 5 zile. Are efecte foarte puternice de dizolvare a calculilor renali, de stimulare a activitatii rinichilor si implicit a diurezei.

Intoxicatii cronice - se face o cura de o saptamana, in care se bea jumatate de litru de seva pe zi, de preferinta dimineata, pe stomacul gol. Procedura se recomanda la inceput de primavara, persoanelor care sufera de: guta, reumatism, dermatoze diverse, colita de putrefactie.

Cresterea parului - dupa spalarea parului cu sampon, se face o clatire dublata de un masaj la radacina, cu seva proaspata de mesteacan (procedura dureaza 10 minute), dupa care parul se mai clateste o data cu apa curata.

 

2. Seva de vita de vie
La taierea vitei de vie, care se face primavara, din ramurile ceva mai groase incepe sa curga, nu foarte abundent, un lichid transparent cu gust dulce-salciu, adica seva plantei sau, cum este numita in popor, "lacrimile vitei de vie". Aceste "lacrimi" se colecteaza in sticlute legate de capatul ramurilor taiate si se folosesc in scopuri terapeutice.

Mod de administrare
Intrucat este foarte activa din punct de vedere terapeutic, aceasta seva se consuma in cantitati mult mai mici decat seva de mesteacan: maximum 50 ml pe zi. De regula, se iau 1-2 lingurite, din ora in ora, pe stomacul gol, dimineata, intre orele 8-12. Iata si cateva indicatii:

Pietre la rinichi - se face o cura de o saptamana, in care se administreaza 8-10 lingurite dimineata, pe stomacul gol, eventual cu putina apa de izvor, pentru a stimula si mai mult diureza.

Colecistita, dischinezie biliara, litiaza biliara - se iau 3-4 lingurite de seva de vita de vie inainte de masa cu o jumatate de ora, dupa care se sta culcat pe partea dreapta vreme de 10 minute. Tratamentul se face 5 zile la rand.

Conjunctivita, blefarita - cu seva de vita proaspat recoltata se ung pleoapele sau se pun comprese pe ochii inchisi, comprese care se pastreaza vreme de 10-15 minute. Seva de vita de vie are proprietati antiinflamatoare, antiseptice si o enigmatica actiune de marire a rezistentei la infectii, la nivelul ochilor. 


sanatate.bzi.ro
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

”Românii au talent” 2024: Cine sunt botoșănenii care au ajuns în semifinala competiției!

Sâmbătă, 11 Mai 2024
447

Miruna Iustina Gireadă, Daniel Ciobbanu și Emanuel Barica sunt botoșănenii care au ajuns în sezonul 14 pe scena ”Românii au talent”, acestora adăugându-li-se și Nic...

Benzar, reacție dură după ce Comisia de Recurs i-a redus suspendarea lui Hakim. ”Trebuia să mă omoare? Poate sunt interese!”

Sâmbătă, 11 Mai 2024
160

Comisia de Recurs a redus pedeapsa de 6 etape primită inițial de Hakim Abdallah la doar două, informație dezvăluită de Fanatik. Atacantul l-a accidentat grav la cap pe Romario Benzar în Bo...

Botoșănean de 20 de ani scos în cătușe din mașină!

Sâmbătă, 11 Mai 2024
453

În cursul zilei de vineri, polițiștii din Vlăsinești au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui tânăr de 20 de ani, din comuna Dângeni.Botoșăneanul e...