Senatul discuta astazi situatia sefilor de deconcentrate

Comisiile pentru administratie publica si cea juridica din Senat discuta astazi, de la ora 13.00, proiectul de lege pentru modificarea Statutului Functionarilor Publici, prin care sefii deconcentratelor revin la statutul de functionari publici si raman in functie cu aviz ANFP.

Proiectul este important pentru Guvern deoarece trebuie sa reglementeze situatia celor demisi in urma unor ordonante de urgenta adoptate anul trecut, dar declarate neconstitutionale de catre CCR.

Pe textul propus de Guvern, Consiliul legislativ semnaleaza ca cea mai mare parte a prevederilor declararate ca fiind neconstitutionale au fost modificate, insa unele au fost pastrate in forma identica Ordonantei de Urgenta 105/2009.

In cadrul sedintei de marti, 9 februarie, a Biroului Permanent al Senatului, seful Departamentului pentru relatia cu Parlamentul, Valentin Iliescu, a adus in discutie proiectul.

"Guvernul a adoptat in sedinta de guvern de vineri (5 februarie - n.r.) un proiect de lege pe care doreste sa vi-l supuna in procedura de urgenta. Este vorba de modificarea Legii statutului functionarilor publici. Exista deficiente in legislatia in domeniu, cunoasteti consecintele extrem de serioase legate de declararea ca si neconstitutionala a doua ordonante aflate in legislatia actuala, cu consecinte extrem de severe.

Am fi vrut sa va rugam tare mult sa fiti de acord cu aprobarea procedurii de urgenta", a solicitat Iliescu.

In continuare, reprezentantul Guvernului i-a rugat pe senatori sa dea un raport, iar proiectul sa intre in dezbaterea plenului cat de repede cu putinta.

"Altfel, exista posibilitatea ca Guvernul sa fie obligat sa vina cu ordonanta de urgenta, ori primul-ministru, asa cum s-a angajat in fata dumneavoastra, doreste sa evite orice introducere de ordonanta de urgenta", a subliniat Valentin Iliescu.

Sefii serviciilor deconcentrate revin la statutul de functionari publici si pot ocupa in continuare functiile, temporar, in baza unui aviz al ANFP, daca au cinci ani vechime in administratie si studii de specialitate, urmand ca dupa sase luni sa dea concurs pentru ocuparea definitiva a postului, potrivit unui proiect de Lege privind serviciile deconcentrate aprobat, pe 5 februarie, de Guvern.

Persoanele care doresc sa ocupe functii de conducere in cadrul serviciilor deconcentrate trebuie sa primeasca initial un aviz de la Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP).

Conditiile impuse in cadrul acestei prime evaluari sunt, printre altele, vechimea de minimum cinci ani in administratie publica si studiile de specialitate. Ulterior, va fi organizat un concurs, tot de ANFP, in baza caruia vor fi numiti definitiv in functie.

Curtea Constitutionala (CCR) a decis, in 3 decembrie 2009, ca prevederi din OUG 105/2009 cu privire la serviciile deconcentratele contravin Constitutiei, in conditiile in care actul normativ a preluat integral continutul din vechea OUG 37/2009, declarata de asemenea neconstitutionala, in 7 octombrie 2009. (Ziare.com)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani vrea să „sufle” un jucător de sub nasul FCSB-ului! Valeriu Iftime: „Foarte bun!”

astăzi, 12:45

Un nume important de pe lista moldovenilor este Andrea Padula, fundașul stânga de la FC U Craiova 1948, jucător dorit și de FCSB. Padula, în vârstă de 29 de ani, va fi liber d...

Patriarhul României îl felicită pe noul Papă: ”Vocea unită a creștinilor este mai necesară ca oricând”

astăzi, 12:05

Patriarhul României a transmis joi un mesaj de felicitare în urma alegerii noului Episcop al Romei și Papă al Bisericii Romano-Catolice, Sanctitatea Sa Papa Leon al XIV-lea. În ...

Un zilier botoșănean și-a luat tălpășița de la stână cu câinele, telefonul și banii angajatorului!

astăzi, 11:42

A plecat de la stână cu un telefon mobil, 300 de lei în numerar și un câine. Păgubitul a depus o plângere la poliție, în acest caz fiind întocmit dosar penal pe...