Senatul a respins ieri proiectul referitor la amanarea executarii silite a restantierilor cu credite in franci elvetieni

Proiectul de lege privind amanarea temporara a executarii silite a clientilor care inregistreaza restante la creditele imobiliare in franci elvetieni a fost respins ieri de Senat, dupa cum se precizeaza pe site-ul institutiei.

Plenul Senatului a respins marti, in calitate de prima camera sesizata, proiectul de lege referitor la amanarea executarii silite a persoanelor fizice care au credite in franci elvetieni, dar care au acumulat restante, scrie Avocatnet.ro.

Chiar daca a fost respins de Senat, proiectul de act normativ nu si-a incheiat parcursul legislativ. Acesta urmeaza sa fie trimis spre dezbatere si la Camera Deputatilor, care este in acest caz for decizional.

In proiectul de lege se mentioneaza ca imobilele cu destinatie de locuinta ale persoanelor fizice supuse executarii silite din cauza neachitarii ratelor la credite contractate in franci elvetieni (CHF) ar putea benefica de o amanare pentru trei ani in ceea ce priveste aplicarea executarii silite.

Cu alte cuvinte, casa pe care o persoana fizica si-a cumparat-o printr-un credit in franci elvetieni nu va putea fi executata silit de catre banca, pe o perioada de trei ani de zile, in situatia in care persoana respectiva nu si-a achitat ratele la credit.

Proiectul privind amanarea executarii silite a persoanelor fizice care au accesat credite in franci elvetieni ar fi, la o prima vedere, in favoarea clientilor, insa mai degraba vine sa mascheze clauzele abuzive inserate in acele contracte de credite, a declarat recent pentru AvocatNet.ro avocatul Ioana Balc. Aceasta a mentionat ca persoanele care au contractat credite in franci elvetieni au inserate clauze abuzive in contractele de credit si platesc mai mult decat este valoarea imprumutului.

Conform avocatului, clientii bancilor ar trebui sa fie atenti la ceea ce semneaza, pentru ca de cele mai multe ori pot fi incheiate acte aditionale care pot modifica contractul.

"In privinta executarii silite, este important de retinut ca o creanta se prescrie in termen de trei ani de zile. In situatia in care un client nu mai plateste ratele la credit si timp de trei ani de zile banca nu ii cere banii inapoi, acea creanta se prescrie. Totusi, rareori se intampla ca banca sa ramana in pasivitate si sa nu execute silit clientul. Cel mult, banca poate vinde creditul unei firme de recuperari creante, care poate intarzia cu recuperarea creditului mai mult de trei ani si atunci creanta se prescrie, insa astfel de situatii sunt foarte putine in practica", a explicat Ioana Balc.

Dispozitiile respinse astazi de Senat stabilesc ca la incheierea perioadei de amanare a executarii silite, de trei ani, debitorul va fi obligat sa reia achitarea datoriilor pentru care i s-a imputat solutia executarii silite a imobilului.

De asemenea, pentru datoriile restante ale clientului, banca nu va putea percepe alta dobanda decat cea prevazut in contract, care se va actualiza cu rata inflatiei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Călugărul din Botoșani care și-a anunțat sfârșitul cu trei zile înainte de a pleca la Domnul!

astăzi, 16:53

Călugărul Vitalie, din Botoșani, a trăit între anii 1891 și 1945. Acest cuvios părinte a fost un mare şi tăinuit sihastru român din Muntele Athos. Născut în anul 1891, era d...

Români întorși din străinătate pentru o nuntă, găsiți morți în apartamentul lor. „A murit și copila, au murit și părinții”

astăzi, 15:48

Tragedia a avut loc în Bistrița, iar cea care a sunat la 112 pentru a trage semnalul de alarmă a fost o vecină care a simțit un puternic miros de gaz în scara blocului. Potrivit Șt...

Comunicat: PSD Botoșani îi îndeamnă pe botoșăneni să voteze un președinte care unește, nu unul care dezbină cum au făcut Băsescu și Iohannis

astăzi, 14:33

PSD Botoșani anunță că peste 45.000 de botoșăneni au semnat pe listele de susținători depuse sâmbătă la Biroul Electoral Central alături de candidatura premierului Marcel Ciolacu la f...