Senatul a adoptat ca primă cameră sesizată proiectul de lege iniţiat de guvern prin care se propune achiziţionarea energiei electrice în sistem centralizat, producătorii fiind obligaţi să o vândă la 450 de lei pe MWh în scopul stabilizării preţului.
Actul normativ va asigura achiziţia energiei electrice în mod centralizat, ceea ce va reprezenta un pas important pentru stabilizarea preţului energiei în următoarea perioadă, consideră senatorul PNL Sorin Bumb:
Sorin Bumb: OPCOM va achiziţiona de pe piaţă, de la producători, energia electrică la 450 de lei MW şi-l va revinde distribuitorilor, Transelectricii şi furnizorilor, care au în portofoliu beneficiari, astfel încât pe perioada 1/01/2023- 31/03/2025 să nu mai existe fluctuaţii mari de preţ.
Şi AUR a votat în favoarea acestei ordonanţe de urgenţă pentru că, spunea senatorul Claudiu Târziu, este un pas mai departe pentru rezolvarea crizei preţurilor din energie:
Claudiu Târziu: Am cerut mix energetic. Se încearcă aşa ceva prin această ordonanţă de urgenţă, dar şi aici avem de-a face cu o mostră de măsură luată pe jumătate, din neînţelegere, din incompetenţă sau pur şi simplu din diferite interese.
Senatorul USR Cristian Bordei menţiona că parlamentarii formaţiunii se abţin de la vot, întrucât nu se pot estima consecinţele asupra pieţei de energie, în urma numeroaselor modificări ale legislaţiei din domeniu.
Cristian Bordei: Ar fi fost foarte bine dacă guvernul şi-ar fi manifestat încă din toamnă prerogativele de proprietar al producătorilor de energie de stat şi ar fi stopat comportamentul acestora speculativ, pentru că toate studiile independente arată foarte clar că statul a fost beneficiarul principal şi major al creşterii preţurilor la energie.
Proiectul instituie măsuri temporare în vederea limitării veniturilor obţinute de producătorii de energie electrică în sensul introducerii unui mecanism de achiziţie centralizată prin care preţul plătit de achizitorul unic producătorilor de energie electrică este de 450 de lei MWh. (Rador)