Senatorii propun noi reglementari pentru acordarea pensiei pe caz de boala

Senatorii propun noi reglementari pentru acordarea pensiei pe caz de boala
Persoanele care sunt pensionate pe caz de boala ar putea fi reincadrate in campul muncii, daca starea lor de sanatate se imbunatateste, potrivit unei propuneri legislative de pe ordinea de zi a Senatului ce mai prevede si limitarea valabilitatii documentelor medicale, dar si o noua boala pentru care se va acorda pensia de invaliditate. 
 
Propunerea legislativa privind modificarea si completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice se afla pe Ordinea de Zi a Senatului, cu raport favorabil. Senatul este prima camera sesizata.

Actul normativ propus de senatori limiteaza perioada de valabilitate a documentelor medicale care atesta evaluarea capacitatii de munca, in vederea stabilirii gradului de invaliditate. Aceste documente nu pot fi mai vechi de 3 luni pentru cetatenii romani cu domiciliul in tara si nu mai mult de 6 luni pentru cei cu domiciliul in strainatate.

De asemenea, se propune eliminarea primului alineat al articolului 76 din legea nr. 263/2010 referitor la realizarea stagiului potential in cazul persoanelor care sufera de gradul III de invaliditate, initiatorii considerand ca prevederea este discriminatorie. Conform expunerii de motive, actualele dispozitii genereaza o pensie foarte mica, insuficienta pentru urmarea unui tratament necesar recuperarii.

O alta prevedere se refera la faptul pensionarii de invaliditate sa fie supusi unor controale medicale periodice, la intervale cuprinse intre 6 luni si trei ani, pana la implinirea varstelor standard de pensionare.

De altfel, in cazul in care starea de sanatate a persoanelor pensionate pe caz de boala se amelioreaza sau daca acestea se recupereaza, casele teritoriale de pensii, cu sprijinul ANOFM, vor colabora pentru reintegrarea in munca a acestora.

In acelasi timp, propunerea legislativa extinde si categoriile de boli pentru care se acorda pensia de invaliditate. Astfel, si persoanele care sufera de TBC ar putea beneficia de acest drept social.

"Am avut in vedere introducerea TBC-ului avand in vedere ca tuberculoza afecteaza, de cele mai multe ori, o categorie sociala defavorizata. Faptul ca ne aflam pe primul loc in Europa in ce priveste TBC-ul ne obliga sa mentinem incadrarea in categoria bolilor speciale", se arata in expunerea de motive a proiectului de act normativ.

 

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 18:04
391

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

astăzi, 17:52
242

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...

Amenzi de 12.000 de lei aplicate de jandarmi în minivacanța de 1 Mai, botoșăneni prinși cu droguri de risc!

astăzi, 17:14
63

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii...