Senatorii nu vor ca elevii sa fie obligati sa poarte uniformele scolare

Senatorii nu vor ca elevii sa fie obligati sa poarte uniformele scolare
Senatorii din Comisia de invatamant au respins introducerea obligativitatii purtarii uniformei scolare de catre toti elevii din invatamantul primar si gimnazial, acestia argumentand ca decizia trebuie luata de fiecare scoala in parte.

Unii senatori au spus ca familiile sarace nu si-ar permite sa le cumpere copiilor uniforme, informeaza Mediafax.

"Oficial, eu consider ca am putea da o perioada de timp unitatilor scolare sa ia in discutie aceasta problema si sa decida daca doresc sau nu doresc si in ce forma doresc introducerea unei uniforme sau a unui semn distinctiv care sa arate ca elevul face parte dintr-o unitate scolara", a declarat presedintele comisiei, democrat liberalul Mihail Hardau.

Senatorul a mai spus ca respinge ideea de obligativitate. Pro uniforma scolara a fost senatorul PSD Ecaterina Andronescu a spus ca aceasta are un rol educativ si dezvolta un sentiment de apartenenta.

"Eu as sustine ideea de uniforma si trebuie sa incurajam scolile care adopta o asemenea idee", a afirmat senatorul, adaugand ca scoala trebuie sa hotarasca ce uniforma alege si care sunt semnele distrinctive pe care elevii trebuie sa le poarte.

Initiativa legislativa va fi dezbatuta in plenul Senatului in calitate de prima Camera sesizata.

Inspectorul general Ada Macovei sustinea, in luna iulie, ca uniformele scolare nu sunt obligatorii, iar acolo unde se doreste introducerea acestora demersul nu are finalitate fara sprijinul si cooperarea parintilor.

"Exista unitati de invatamant unde deja ideea uniformelor a fost agreata, exista si cateva cazuri unde sunt nemultumiri din partea parintilor pentru ca au fost platite uniformele si inca nu au fost aduse. Incepand cu acest an scolar, poate ca situatiile de acest gen nu vor mai fi inregistrate, nimic nu este obligatoriu, dar apartenenta la o institutie conduce la dezvoltarea culturii  institutionale, la socializarea copiilor, la crearea unui mediu in care acestia sa se poata dezvolta si intelectual si sa aiba asigurata integritatea fizica. Este deja un proiect la care  se lucreaza la nivel national, in ceea ce priveste  introducerea uniformelor la clasele I-VIII, ne-am dori sa fie un proiect generalizat, deocamdata se piloteaza", declara Ada Macovei in urma cu doua luni.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Fata de 14 ani a fost găsită! Ce decizie au luat polițiștii în privința Denisei

astăzi, 09:52
58

Fata este din satul Sârbi, comuna Vlăsinești. Marți, în jurul orei 16:00, Denisa a părăsit domiciliul fără să își mai contacteze familia, astfel că, aproape de miezul nopț...

Cetățenii de pe mai multe străzi din Botoșani rămân astăzi fără apă la robinete!

astăzi, 09:46
141

Nova Apaserv Botoșani anunță întreruperea furnizării apei astăzi, 8 mai 2024, în intervalul orar 10:00 – 16:00, pentru executarea lucrărilor de remediere a avariei localizată ...

Fost antrenor la Foresta: ”Acum Botoșaniul are 25 de ani peste Suceava în multe domenii!”

astăzi, 08:45
204

Profesorul Marin Barbu regretă că fotbalul sucevean a ajuns foarte jos. Foresta Suceava s-a desființat, iar cele mai bune echipe din județ sînt Șomuz Fălticeni, care joacă în play-o...