SEMNUL GENERALILOR: cum a apărut în România un nou semn de circulaţie "de excepţie"

SEMNUL GENERALILOR: cum a apărut în România un nou semn de circulaţie "de excepţie"
Sediul Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR), filiala Bucureşti, se bucură de un statut special când vine vorba de locurile de parcare: un semn de circulaţie cu dedicaţie specială pentru partidul condus de generalul Gabriel Oprea, ministrul Apărării.

"Oprirea interzisă, cu excepţia UNPR" este semnificaţia indicatorului rutier, care îi ţine departe pe şoferii cărora le-ar putea trece prin cap să parcheze pe trotuarul din faţa partidului. Excepţie fac, evident, şoferii de partid.

"Păi când e şedinţă aici se adună toţi grangurii: Oprea, Onţanu, Diaconescu, Sârbu. E plin de maşini. Unde să parcheze?", spune unul dintre angajaţii UNPR. De menţionat că UNPR este partidul înfiinţat de generalul Gabriel Oprea cu dezertorii din PSD.

Situat lângă parcul Grădina Icoanei, pe strada Dumbrava Roşie din sectorul 2, sediul UNPR Bucureşti se află în clădirea fostei ambasade a Norvegiei. Primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, este şi secretarul general al UNPR. Clădirea a fost retrocedată, şi-a schimbat proprietarii şi apoi a fost închiriată, cu aproximativ un an în urmă, de noul partid al "dizidenţilor" din PSD, ne-a făcut un scurt istoric unul dintre angajaţi. Strada respectivă este plină de ambasade şi de vile, astfel că locurile de parcare sunt o raritate.

Autoritatea care hotărăşte cum şi ce semne de circulaţie sunt amplasate pe arterele din Bucureşti se numeşte Comisia Tehnică de Circulaţie, din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti. La şedinţe şi la luarea deciziilor participă şi Poliţia Rutieră.

Reprezentanţii acestei comisii au explicat pentru gândul că "indicatoarele `Oprirea interzisă cu excepţia…` pot fi solicitate doar de instituţii publice şi diplomatice (ambasade, consulate), în baza parcului propriu de autovehicule".

"Acest semn nu a fost aprobat de noi, iar adăugirea `cu excepţia UNPR` a fost montată ilegal. Am avut tot felul de cazuri, în care persoane private au blocat chiar capete de străzi" , a declarat pentru Gândul Ioan Dedu, directorul Direcţiei Transporturi, Drumuri şi Sistematizarea Circulaţiei din Primăria Capitalei.

Patronul firmei care a făcut semnul unicat, Costel Leaotă, a declarat pentru Gândul că şefii UNPR sau primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, nu ar avea vreo implicare în această operaţiune destinată binelui maşinilor de partid: "A fost iniţiativa mea. Eu le-am făcut steagul de pe sediu şi m-am oferit să le schimb şi semnul, pe gratis. Înainte era unul vechi, ruginit, stătea să pice".

Leaotă spune că şi înainte, când în locul UNPR era ambasada Norvegiei, ţeava indicatorului era acolo şi că nu a modificat nimic din regulile de circulaţie ale locului. Doar excepţia s-a schimbat: în loc de "cu excepţia TC-CD", a făcut o tablă pe care scrie "cu excepţia UNPR". Costel Leaotă susţine că nu are o relaţie specială de afaceri nici cu UNPR, nici cu Primăria sectorului 2, dar că aceste instituţii apelează la firma sa "când au o lucrare mai grea sau urgentă şi nu găsesc pe altcineva".

În mod evident, UNPR nefiind o instituţie publică, Primăria Capitalei nu avea cum să avizeze legal un astfel de semn de circulaţie, lucru pe care îl şi neagă, ba chiar promite măsuri: "PMB nu a autorizat amplasarea unui asemenea indicator şi va trimite inspectorii din cadrul Direcţiei Generale de Inspecţie şi Control pentru a verifica situaţia în teren".


EPILOG

După ce i-am sunat pe "proprietari" şi pe reprezentanţii Primăriei pentru a cere explicaţii în legătură cu semnul, acesta a fost scos.



gandul.info/

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
197

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
192

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
278

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...