Secretele unui fermier bio: 5 plante din care se obțin cele mai fertile îngrășăminte pentru legume

Cele mai bune îngrășăminte nu costă o avere. Ele pot fi obÈ›inute din plante recunoscute pentru că pot oferi culturii de legume nutrienÈ›ii de care aceasta are nevoie, explică Marin Dumbravă, fondatorul fermei ecologice BioDumbrava din comuna JoiÈ›a, judeÈ›ul Giurgiu.

Cultivarea de plante în sistem ecologic presupune anumite restricÈ›ii în ceea ce priveÈ™te utilizarea erbicidelor, pesticidelor È™i îngrășămintelor. Toate aceste substanÈ›e ce pot fi cumpărate din comerÈ› trebuie să fie avizate pentru a fi utilizate în cultură ecologică. Cu toate acestea preÈ›ul acetor produse nu este deloc unul mic, tocmai de aceea cei mai mulÈ›i dintre legumicultorii din zona ecologică aleg să facă diverse soluÈ›ii pe baza de plante care să ajute la buna dezvoltare a plantelor de cultură È™i să înlocuiască îngrăsămintele chimice.

SoluÈ›iile bio la îndemâna legumicultorilor sunt multiple. În afara fertilizării cu gunoi de grajd, fermierii fac diverse combinaÈ›ii de plante: tătăneasă, coada calului, dar È™i usturoi sau ceapă pentru a le oferi plantelor elementele nutritive de care au nevoie.

Maceratele pot fi făcute din tulpină, rădăcină, funze și flori, fiecare porțiune din plantă este importantă pentru a asigura necesarul de elemente nutritive pentru legume.

Maceratele – veritabile îngrășăminte organice

Marin Dumbravă, un cunoscut legumicultor din comuna Joița, județul Giurgiu a realizat pentru Agrointeligența un top al plantelor pe care le utilizează pentru a asigura culturilor sale necesarul de azot, fosfor, dar și calciu sau magneziu.

"În ceea ce priveÈ™te combaterea buruienilor, în afară de sapă È™i smulgerea lor manuală, altceva nu folosesc. Nu apelez nici măcar la substanÈ›ele de pe piață care sunt avizate de Organismul de InspecÈ›ie È™i Verificare pentru a fi utilizate în cultura ecologică. Pentru a ajuta planta să se dezvolte armonios sunt diverse soluÈ›ii din plante, macerate de plante ce pot fi utilizate pentru pulverizare fie înainte de plantare, la plantare sau în timpul perioadei de vegetaÈ›ie. Maceratele din plante le folosesc încă din 2006 când m-am apucat de agricultura ecologică. Aici intră maceratul de urzică, tătăneasă, coada calului, gălbenele sau ceapă È™i usturoi", a declarat pentru AgrointeligenÈ›a Marin Dumbravă, fondatorul fermei ecologice Biodumbrava – www.biodumbrava.ro

1.Maceratul de urzică- fetilizant bogat în azot È™i fier

Poate cel mai cunoscut, dar È™i cel mai utilizat macerat în agricultura ecologică este cel obÈ›inut din urzică. Acest macerat presupune o perioadă mai lungă de timp, dar la final obÈ›ii atât un fertilizant excepÈ›ional, cât È™i un produs pentru combaterea buruienilor È™i dăunătorilor.

"Maceratul de urzică este foarte bun, eu îl folosesc de când m-am apucat de agricultură ecologică pentru că este bogat în azot È™i fier. Este adevărat că dacă nu ai timp să aÈ™tepÈ›i până se obÈ›ine un macerat de urzică numai bun de utilizat, poÈ›i tăia urzici È™i le poÈ›i lăsa pe sol, însă eficienÈ›a în cel de-al doilea caz este destul de scăzută. Pentru maceratul de urzică ai nevoie de un recipient din plastic în care pui urzici până la jumătate, după care completezi cu apă. De obicei raportul este de 10 kilograme de plante la 100 litri de apă. Maceratul de urzică va fi gata în câteva zile, dar trebuie să ai grijă să amesteci din când, în când în recipient È™i trebuie să te asiguri că maceratul beneficiază de destul de mult oxigen pentru a fermenta. ÎÈ›i poÈ›i da seama când este gata de utilizare, atunci când mirosul degajat este greu de suportat. Maceratul de urzică aduce o cantitate însemnată de azot È™i alte elemente minerale, iar legumele se vor dezvolta armonios. Aceast îngrășământ natural ce conÈ›ine o cantitate însemnată de azot nu este tolerat de culturile de mazăre, fasole, usturoi È™i ceapă", a explicat producătorul de legume bio.

2.Macerat de tătăneasă – fertilizant bogat în potasiu

Maceratul obÈ›inut din frunzele de tătăneasă se foloseÈ™te ca îngrășământ lichid, pentru culturile de legume. De obicei acest tip de îngrășământ verde este indicat pentru legumele iubitoare de potasiu, însă tătăneasa ajută grădina È™i prin adăugarea în sol a unor minerale precum calciu, fier, azot, magneziu sau fosfatul.

"Tătăneasa este o altă plantă pe care o folosesc pentru a-mi face fertilizanÈ›i. Această plantă este extrem de utilă mai ales datorită conÈ›inutului ridicat de potasiu. Maceratul de tătăneasă se prepară după aceaÈ™i metodă ca cel de urzică, numai că procesul de fermentare în cazul acestei plante durează mai mult, în jur de 4-5 săptămâni. Maceratul de tătăneasă nu se administrează nediluat, ci soluÈ›ia obÈ›inută se strecoară È™i la 1/3 cană de soluÈ›ie se adugă 4 cani de apă. SoluÈ›ia poate fi utilizată pentru a stropi frunzele sau pământul din jurul plantelor de cultură. Acest îngrășământ este recomandat a fi aplicat în culturile de tomate, vărzoase, castraveÈ›i, ceapă, salată sau È›elină", recomandă fermierul.

3.Macerat din coada calului – tonic pentru plante

Maceratul din coada calului aduce un aport însemnat de siliciu în plantă, fiind extrem de eficient È™i pentru combaterea dunătorilor, dar È™i a bolilor.

"Maceratul obÈ›inut din coada calului poate fi folosit atât pe post de îngrășământ verde, dar È™i pe post de insecticid. Datorită compuÈ™ilor activi din plantă, extractul de coada calului acÈ›ionează ca un veritabil tonic pentru plantele de cultură, acesta pornesc mai repede în vegetaÈ›ie È™i frunctifică mult mai repede. De asemenea, protejează planta de atacul unor boli sau a unor dunători. Maceratul de coada calului se prepară din 1 kilogram de plantă proaspătă È™i 10 litri de apă ce se lasă la macerat 1-3 săptămâni, în funcÈ›ie de temperatura de afară. În general, fermentaÈ›ia este încheiată atunci când lichidul nu mai prezintă pe suprafaÈ›a lui bule de aer. Îngrășământul verde se foloseÈ™te în soluÈ›ie diluată de 1:10", a explicat producătorul de legume bio, cum se face un macerat corect din coada calului.
 
4-5.Macerat din ceapă sau din usturoi

Un macerat ceva mai costisitor este cel din ceapă È™i usturoi, dar dacă ai în grădină aceste plante sau nu ai reuÈ™it să vinzi la piață întreaga cantitate, nu trebuie să arunci legăturile de ceapă sau de usturoi ofilite – acestea pot fi folosite ca veritabile îngrășaminte pentru celelalte plante de cultură datorită microelementelor pe care le conÈ›in.

"Ceapa È™i usturoiul ce nu mai pot fi vândute sau folosite la bucătărie se pot transforma în îngrășăminte pentru alte plante de cultură. Bogate în substanÈ›e minerale, aceste legume pot ajuta alte plante în procesul de dezvoltare È™i te pot ajuta să obÈ›ii producÈ›ii bune, doar prin folosirea acestei soluÈ›ii pe bază de ceapă È™i usturoi. Varianta de preparare diferă, fie poÈ›i face un macerat, dar care durează ca È™i timp, fie poÈ›i pune peste ceapă sau usturoi apă clocotită È™i cu soluÈ›ia rezultată poÈ›i face stropiri în grădină sau solar", a explicat Marin Dumbravă.

sursa AGROINTEL

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministrul Daniel David a primit colindători de la Botoșani!

astăzi, 07:43

Luni, 15 decembrie 2025, botoșănenii au continuat tradiÈ›ia ultimilor ani. Orchestra „Mugurelul” a Clubului Copiilor Dorohoi, coordonată de prof. Marcel Dupu, È™i Ansamblul „Mărg...

Momente cumplite pentru o familie din Botoșani, înainte de Crăciun! - FOTO

astăzi, 07:23

Nenorocirea s-a petrecut pe Ciobanului. AcoperiÈ™ul casei È™i bunurile dintr-o cameră, aflată la etajul construcÈ›iei, au luat foc, cel mai probabil, din cauza unui coÈ™ de fum neizolat termic faÈ›Ä...

De ce un polițist a stat în frigider

astăzi, 07:15

- Băi, Gogule, de ce eÈ™ti nervos È™i de ce tremuri aÈ™a, ce ai pățit? - Am stat ceva timp în frigider. - Păi de ce?! - Păi, È™efu', nu ne-aÈ›i zis că poliÈ›aii trebuie să aibă s&...