Secretarul de stat în ministerul Culturii: "Lista monumentelor ISTORICE e o VARZĂ. Au fost fudulii"

Secretarul de stat în ministerul Culturii: "Lista monumentelor ISTORICE e o VARZĂ. Au fost fudulii"
"Atât in interiorul ministerului, cat si in interiorul directiilor judetene de cultura sunt oameni care au dat ani de zile zeci, poate sute de avize ilegale, oamenii aia continua sa fie in Ministerul Culturii".

Lista cu monumentele istorice din România se prezintă "ca o varză". Declaraţia a fost făcută de secretarul de stat în ministerul Culturii, Radu Borianu. Acesta consideră că sunt multe imobile care au intrat pe lista patrimoniului naţional în mod incorect. În acelaşi timp alte case istorice au fost ignorate total.
 
"Lista se prezinta putin ca o varza. Unele sunt pe buna dreptate unde sunt si altele nu, altele care ar merita sa fie nu se afla", a spus Radu Boroianu, secretar de stat în Ministerul Culturii.

Radu Boroianu consideră că se impune o revizuire completă a listei cu monumentele istorice, iar istoricii şi specialiştii să stabilească ce bunuri ar trebui eliminate sau adăugate la patrimoniu. "A afirma ca este o varza poate fi periculos atata timp cat nu stim varza cat de mare e. Poate fi considerata o afirmatie care vizeaza diminuarea drastica a listei in scopuri imobiliare", a spus Şerban Sturdza, din cadrul Ordinului Arhitecţilor din România.
 
Secretarul de stat susţine că s-a ajuns la o degringoladă totală în lista imobilelor de patrimoniu şi din cauza intereselor unor membri ai comisiilor de specialitate din cadrul Ministerului Culturii.

"Au fost interese, au fost fudulii, fudulii locale sa apara si biserica din satul meu pe lista monumentelor. O parte dintre specialistii care fac parte din comisia nationala si din comisiile zonale sunt printre cei mai eficace restauratori de monumente istorice, ori ei se afla intr-un conflict de interese care mi se pare evident", a mai spus Boroianu.
 
Conform lui Radu Boroianu, peste 60% dintre membrii comisiilor de specialitate din cadrul Ministerului Culturii au interese private.

"Atât in interiorul ministerului, cat si in interiorul directiilor judetene de cultura sunt oameni care au dat ani de zile zeci, poate sute de avize ilegale, oamenii aia continua sa fie in ministerul culturii". Conform codului patromoniului, pe care Ministerul Culturii vrea să-l definitiveze până la finalul lunii iunie, în cazul în care membrii comisiilor de cultură şi patrimoniu se vor afla în conflict de interese, vor trebui să renunţe la funcţie, scrie realitatea.net

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

Luni, 6 Mai 2024
173

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

Luni, 6 Mai 2024
355

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

Luni, 6 Mai 2024
92

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...