Seceta atinge cote alarmante la Botoșani. Din cauză că le-au secat fântânile si pâraiele, satenii cer ajutorul pompierilor! FOTO

Seceta atinge cote alarmante la Botoșani. Din cauză că le-au secat fântânile si pâraiele, satenii cer ajutorul pompierilor! FOTO
"Seceta a ucis orice boare de vânt./ Soarele s-a topit şi a curs pe pământ./ A rămas cerul fierbinte şi gol./ Ciuturile scot din fântână nămol"... Parcă niciodată versurile lui Nicolae Labiş nu au fost atât de dureros de reale!

Situatia din judetul Botosani devine alarmanta, dupa ce zeci de localitati au ramas fara apa pentru animale. Fantanile de pe camp au secat, iar in cele din gospodarii, cu apa potabila, este prea putina pentru a ajunge si la animale.

20 de transporturi cu apă au făcut angajații ISU zilele acestea în mai multe comune, unde li s-a solicitat ajutorul.

"Uite dacă curge apa aici, vezi, uite, nu curge ... vedeți dumneavoastră că nu curge apă", spune o femeie din localitatea Draguseni.

Asta este situația în aproape toată comuna Drăgușeni, din județul Botoșani, de mai bine de o lună de zile. Chiar dacă toate gospodăriile sunt racordate la sistemul centralizat, rezervele de apă s-au terminat, iar izvoarele sunt secate. Apa a ajuns un lux în multe comune din județul Botoșani, din cauza secetei prelungite.

Oamenii, dar și primarii din mai multe localități cer ajutorul pompierilor care duc apă cu autospecialele în zonele afectate.

Prima solicitare de vineri dimineață a venit din partea conducerii comunei Drăgușeni. O mașină încărcată cu 7 tone de apă a ajuns imediat în comună.

Mai multe bazine au fost umplute cu apa adusă de pompieri și mai apoi va fi distribuită către oameni. Mașina ISU a mers apoi pe câmpuri, unde oamenii au animalele la păscut și unde atât fântânile cât și bazinele cu apă erau goale.

"E secetă foarte mare, animalele nu mai au nici mâncare, nici apă. N-a plouat de mult, e secetă, fântânile nu izvorăsc, apă nu-i la animale, pășune n-au, apă n-au, stau și rag pe imaș de sete, de foame", a povestit un alt satean.

Localnicii care au cu ce transporta apa mai fac alimentare pentru animale dintr-o acumulare a pârâului Podriga, aflată în afara localității. Apa este însă plină de mâl, dar este mai bună decât deloc.

Cele câteva fântâni din comună care încă mai au apă sunt locurile de pelerinaj ale sătenilor care cară butoaiele cu apă în căruțele.

Primarul comunei Drăgușeni spune că toată pânza freatică din zonă este secătuită și s-a apucat deja de forat la adâncimi foarte mari pentru a da de apă.

"La ora actuală avem 35 de tone de apa si ne-ar trebui 250 de tone. E foarte dramatic, datorită secetei. Firma sapă deja de o săptămână într-un loc unde se credea că este apă în straturile inferioare, dar fără nici un rezultat.", a spus primarul Eugen Nechita.

Solcitările la adresa ISU Botosani nu contenesc iar pompierii încearcă să onoreaze toate apelurile venite de la omaneii disperați.

"In această săptămână, pompierii botoșăneni au efectuat peste 20 de transporturi de apă în localitățile afectate de secetă. Cele mai multe solicitări au fost din partea cetățenilor din comunele Hilișeu Horia, Drăgușeni și Vorona", a declarat plutonier adjutant Dorina Lupu, purtator de cuvant al ISU Botoșani.







 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Senator Cristian Achiței: Așternerea straturilor asfaltice, finalizată pe întreaga lungime a DN 28B Botoșani-Tg. Frumos (Foto)

astăzi, 10:21
4

Coșmarul de zeci de ani de pe drumul care leagă Botoșaniul de Tg. Frumos a luat sfârșit. Zeci de politicieni au promis vreme de două decenii repararea drumului care ne leagă județul de re...

România are platformă de promovare a turismului cultural, Botoșaniul figurează pe trei rute!

astăzi, 10:08
15

Turiștii români și străini pot descoperi noi destinații de călătorie din țara noastră, cu ajutorul platformei locale multimedia România Atractivă.Programul România Atrac...

Andone, înaintea meciului cu Mioveni: ”Trebuie să rămânem în Liga 1, indiferent de rezultat, indiferent de evoluție! Nu mă interesează!”

astăzi, 09:37
45

Va întâlni astăzi pe CS Mioveni în dublă manșă, iar turul va avea loc astăzi, de la ora 20:00, sperând și la un public numeros, care să împingă jucătorii de la s...