Consumatorul roman cumpara, adesea, produse de panificatie si patiserie fara sa stie prea bine ce contin sau cum au fost obtinute. Nici n-ar avea cum sa afle toate aceste lucruri, cata vreme autoritatile continua sa dea legi neclare, pe care comerciantii le aplica dupa cum vor.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) se pregateste sa modifice legislatia privind etichetarea produselor obtinute din aluat decongelat, doar ca, in forma actuala, noile prevederi nu par sa vina prea mult in ajutorul unei bune si corecte informari a consumatorulu roman.
Care sunt riscurile cand cumperi produse obtinute din aluat decongelat
De cand a fost congelat, cum a fost tinut aluatul de la momentul congelarii pana la momentul prepararii lui in magazin si ce ingrediente contine - acestea par sa fie informatiile relevante care ne-ar putea spune daca facem o alegere buna cand cumparam un produs obtinut din aluat decongelat.
De ce conteaza durata congelarii? "Congelarea de durata strica structura produsului", explica Aurel Popescu, presedintele Rompan. "E o metoda de conservare care nu-l poate mentine precum produsul proaspat. Iar consumatorul trebuie sa fie informat", sustine Aurel Popescu.
De asemenea, in cazul produselor obtinute din aluat congelat, este important sa stim si ingredientele pe care le contin, avand in vedere ca presupun un proces de coacere specific. Au explicat, pentr Ziarul financiar, reprezentantii producatorului de paine Moripan Alex din judetul Vrancea: "Painea congelata este pregatita si coapta partial, cu luni sau chiar ani inainte de coacerea finala din magazine. Pentru a avea un aspect placut, apetisant si pentru a se coace, produsele contin o paleta larga de compusi pe care atat producatorii, cat si Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) doresc sa le ascunda".
In 2016, s-a facut un prim pas
In 2016 s-a facut un prim pas pentru corecta informare a consumatorilor in ce priveste produsele obtinute prin decongelare.
Fiecare consumator are dreptul sa stie daca painea, covrigii sau prajiturile pe care le cumpara au fost obtinute din aluat decongelat, arata Ordinul 183/2016 al ANPC.
Mai exact, articolul 3 din ordin impune ca "operatorii economici care comercializeaza catre populatie paine, produse de panificatie si produse de patiserie obtinute din produse congelate (...) au obligatia de a informa consumatorii prin afisare la loc vizibil, lizibil, usor de inteles, intr-o forma care sa nu permita stergerea, dupa caz, pe un afis, pe eticheta, ambalaj de vanzare, in meniul oferit, ori altele asemenea, ce insotesc produsul, cu mentiunea 'produs/din produs decongelat'".
De asemenea, potrivit prevederilor articolelor 9 si 10 din Regulamentul 1169/2011 (care reglementeeaza etichetarea in toate tarile UE), in cazul produselor alimentare preambalate, eticheta trebuie sa contina lista ingredientelor.
In cazul produselor comercializate in vrac, insa, acelasi regulament stabileste la articolul 44 doar obligativitatea indicarii componentelor care provoaca alergii sau intolerante.
Reglementarea, interpretabila si permisiva, a dus in practica la situatii care in niciun caz nu sunt in beneficiul consumatorului.
Interpretabil, permisiv, afecteaza drepturile consumatorilor
Avand in vedere ca ordinul nu stabileste un mod unitar de afisare a acestor informatii, fiecare comerciant il aplica dupa cum considera.
Spre exemplu, la Carrefour, la Kaufland si la Lidl, clientul trebuie sa citeasca eticheta unde este afisat pretul produsului, pentru a afla daca acesta a fost sau nu obtinut din aluat decongelat. Citeste mai departe...