Se pregateste o lovitura grea pentru industria "verde" din Romania

Se pregateste o lovitura grea pentru industria "verde" din Romania
Efectele Ordonantei 57, de amanare in acordarea unui anumit numar de certificate verzi pentru industria regenerabilelor, se vor cumula cu cele ale Hotararii de Guvern ce va decide anularea unui anumit numar de certificate pe motiv de supracompensare in industria de profil. Potrivit ANRE, acest lucru va insemna, anul viitor, scaderea de patru ori a sprijinului pentru industria "verde".

Producatorii de energie eolieni si fotovoltaici ar putea primi un sprijin financiar de patru ori mai mic din partea consumatorilor romani, in 2014, ca urmare a cumularii efectelor a doua acte legislative. Astfel, analiza Agentiei de Reglementare in Energie pe piata de profil, ale carei concluzii au fost publicate in aprilie, a relevat o supracompensare de 2 la 1 cost-beneficiu. Analiza se va transforma intr-o Hotarare de Guvern, pana la sfarsitul anului, care va anula acordarea a trei certificate verzi pentru industria solara si a 0.5 pentru cea eoliana. Astfel, solarul ar ramane cu trei certificate, iar eolianul cu 1.5.

Potrivit presedintelui ANRE, Nicolae Havrilet, acest ordin s-ar cumula cu efectele Ordonantei 57/2014 promovate de Ministerul Economiei, Departamentul pentru Energie, care prevede amanara acordarii unui numar de certificate verzi pentru firmele din eolian si solar pana la jumatatea lui 2017 (1.5 la fotovoltaic, 1 la eolian).

Astfel, anul 2014 ii va gasi pe producatorii de energie din surse solare cu doar 1.5 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat in retea, iar pe cei eolieni cu doar 0.5 certificate verzi, de unde, pana la jumatatea acestui an, erau 6, respectiv doua certificate verzi pentru fiecare MWh livrat in retea.

"Se cumuleaza prevederile Ordonantei 57 cu deciziile pe supracompensare. Sa ne intelegem insa. Producatorii de energie din surse regenerabile nu pierd certificate verzi prin Ordonanta 57, acordarea acestora se amana", explica Havrilet. Pe langa toate aceste vesti proaste pentru investitori, exista spectrul chiar a unei inrautatiri a situatiei. Un proiect de lege al Departamentului pentru Enegie, condus de ministrul Constantin Nita, prevede limitarea la 3.315 MWh a cantitatii de energie care este preluata in sistem, deci beneficiara de certificate verzi. In acest moment, exista deja peste 3.300 de MW instalati. Potrivit lui Havrilet, legea are sanse mari sa nu mai fie adoptata pentru ca ar fi "aproape imposibil" sa se gaseasca normele ei coerente de aplicare.

Romania are o capacitate instalata in eolian de circa 2.400 de MW si in solar de circa 800 de MW.  Toata energia produsa este preluata cu prioritate in sistem. Pentru fiecare MWh livrat, producatorii din domeniu sunt recompensati cu certificate verzi care sunt platite de toti consumatorii de energie din Romania, inclusiv de populatie. Teoretic, o scadere drastica a sprijinului populatiei catre industria regenerabilelor ar putea aduce ieftiniri la factura de energie. Insa, potentiala ieftinire ar putea fi anulata de liberalizarea cu inca 10% a pietei consumatorilor casnici, potrivit economica.net.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Amenzi de 12.000 de lei aplicate de jandarmi în minivacanța de 1 Mai, botoșăneni prinși cu droguri de risc!

astăzi, 17:14

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii...

FC Botoșani - FC Voluntari 0-0! Ne-am jucat cu ocaziile, salvarea de la retrogradare se decide la Galați!

astăzi, 16:30
144

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, 0-0, după un meci în care echipa a avut ocazii imense.Meciul a început modest, iar prima fază periculoasă a avut loc în minutul 36. Atu...

Incendiu la o gospodărie din apropierea Mănăstirii cu un albastru unic în lume! (foto, video)

astăzi, 15:40
329

Incendiul a izbucnit în jurul orei 15:00, la o gospodărie din localitatea Voroneț. Pompierii suceveni intervin pentru localizarea și lichidarea incendiului.Momentan se manifestă la o cas...