Se pregătește mașina în care nu o să mori niciodată

Se pregătește mașina în care nu o să mori niciodată

   Computerworld.com

In următorii 10-20 de ani, producătorii de autoturisme vor implementa sisteme computerizate capabile să reducă dramatic numărul accidentelor soldate cu morți, scrie Computerworld.com.

Sistemele computerizate vor fi capabile să urmărească drumul pentru a se asigura că șoferul nu iese în decor, vor fi capabile să recunoască pietonii și mașinile aflate în mișcare sau parcate și vor atenționa șoferul în cazul unui pericol de accident și chiar vor frâna în locul lui.

La un moment-dat, va fi implementat și un sistem complex de comunicații între mașini și infrasctructura rutieră (semafoare, semne de circulație). Un astfel de sistem a fost prezentat în 2009 de către producătorul german Mercedes-Benz. În mașina concept ESF - bazată pe seria S - alături de alte sisteme inovative de protecție, este integrat și un sistem de comunicații wireless capabil să transmită/primească informații despre condițiile și evenimentele din trafic către/de la celelalte mașini dotate cu sisteme similare.

Volvo a anunțat deja că își propune ca până în 2020 să construiască mașini atât de sigure încât nimeni nu va mai muri sau va mai fi serios rănit în cazul unui accident.

Producătorii auto cresc constant protecția pasagerilor în cazul accidentelor rutiere. Sistemele de airbag-uri, motoarele care culisează sub habitaclu în caz de impact frontal etc. nu mai sunt o noutate. Adevărata miză se mută acum spre folosirea unor sisteme inteligente capabile să prevină accidentele sau cel puțin să limiteze vitezele de impact.

Câteva modele de top cum sunt Acura RL, Mercedes S550 și Volvo S60 beneficiază de sisteme capabile să interpreteze condițiile de trafic. Undele radar trimise de sistem determină distanța și viteza cu care obiectele din fața autovehiculului se apropie. În cazul în care sistemul interpretează iminența unei coliziuni, mașina atenționează șoferul, iar dacă acesta nu răspunde, autovehiculul frânează ușor în primă fază, iar dacă nici în acest caz nu există un răspuns al șoferului, atunci autoturismul frânează puternic, în funcție de viteza de deplasare.

În 2009, în UE, 35.000 de oameni și-au pierdut viața în urma accidentelor rutiere. România stă cel mai prost la acest capitol - cu aproape 2.800 de decese în 2009 în urma accidentelor de pe șosea - cea mai mare rată de fatalitate în raport cu numărul de locuitori.


Sisteme de siguranță existente sau care vor fi implementate în viitor
:

1. Sistem de evitare a coliziunii - evaluază posibiliatea ca mașina să se lovească de un obstacol și acționează frâna dacă șoferul nu o face

2. Sistem de adaptare a vitezei - în funcție de vehiculul din față, mașina își adaptează corespuinzător viteza

3. Sistem de detectare a pietonilor - cu ajutorul undelor radar, a unei camere video montată în zona oglinzii retrvizoare și a unei baze de date, sistemul identifică pietonii și frânează în cazul în care cineva pășește în fața mașinii.

4. Sistemul de control al stabilității - viteza roților este monitorizată, iar sistemul stabiliește dacă este nevoie să intervină pentru a preveni deraparea autoturismului

5. Sistemul de menținere a benzii - o cameră îndreptată se ghidează după marcajele vopsite pe șosea pentru a stabili dacă mașina se deplasează corespunzător. Dacă șoferul iese haotic sau neașteptat din bandă, mașina îl avertizează.

6. Sistem de detectare a obiectelor din unghiul-mort - dacă o mașină se apropie din lateral, un semnal luminos pe partea corespunzătoare va avertiza șoferul

7. Sistemul de monitorizare a atenției șoferului - modul în care șoferul conduce mașina este monitorizat, iar în cazul în care acesta se deplasează haotic sau conduce de mult timp, sistemul îl avertizează.

8. O cameră de înaltă rezoluție pune la dispoziția șoferului inforamții despre ce se află în spatele mașinii și îl ajută la parcare

9. Sistemul de comunicare vehicul-vehicul și vehicul-infrastructură - în viitor, mașinile care vor beneficia de acest sistem wireless vor fi capabile să trimită și să primească informații despre condițiile de trafic.

Sursa: Money.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 28 de ani din Darabani, prins de polițiști beat la volan!

Miercuri, 8 Mai 2024
104

În cursul zilei de miercuri, 8 mai 2024, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public din orașul Darabani, un autoturism condus de un tân...

Scad prețurile la gaze naturale și electricitate, anunțul ministrului Energiei!

Miercuri, 8 Mai 2024
106

„Au fost emise primele facturi pe luna aprilie la gaze şi energie electrică. Faţă de preţul maxim prevăzut de plafon, preţurile facturate la gaze naturale sunt cu până la 25% mai m...

Târgului Meșterilor Populari se va desfășura în perioada 10-12 mai 2024 la Botoșani

Miercuri, 8 Mai 2024
153

În acest an sunt așteptați la Botoșani 84 de meșteri populari din județele: Botoșani, Suceava, Iași, Vaslui, Neamț, Argeș, Mureș, Prahova, Covasna, Maramureș, Harghita și Republica M...