Se naște un nou mamut de stat: Compania Națională de Comunicații

Se naște un nou mamut de stat: Compania Națională de Comunicații

   www.capital.ro

Noua entitate, al cărei proiect de înființare se află pe masa de lucru a Guvernului, ar aduce laolaltă cinci entități cu 15.000 km de fibră optică, o rețea WiMax și afaceri de peste 100 milioane euro.

De câteva săptămâni se vor­bește, mai mult neoficial, despre realizarea unei infrastructuri de comunicaţii electronice comune a statului român. Un proiect dorit de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) și de a cărui realizare se ocupă Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI). Care ar fi scopul acestui demers? "Formarea unei platforme de comunicații securizate a statului, pe care să se dezvolte un intranet guvernamental", spun oficialii MCSI.

În prezent, se lucrează la un studiu privind posibilitățile de utilizare a resurselor deja existente în companiile de stat, care ar urma să facă parte din noua rețea. Conform unui scenariu aflat în lucru, ar putea lua naștere Compania Națională de Comunicații (CNC), prin unificarea operațiunilor a cinci entități: Societatea Națională Radiocomunicații, Teletrans (companie de comunicații desprinsă din Transelectrica), Conpet (compania ce operează sistemul naţional de transport al ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului lichid, care deține și o rețea de telecomunicații necesară pentru a controla acest transport), Telecomunicații CFR și RoEduNet (rețeaua națională informatică pentru educație și cercetare). Ideea nu este foarte nouă: în urmă cu mai bine de un an, Gabriel Sandu, ministrul comunicațiilor la acea vreme, vorbea despre posibilitatea unificării rețelelor, sub coordonarea SNR.

Coincidență sau nu, directorul general al SNR, Marius Popențiu, este parte a grupului de lucru. "Ocup și postul de director de cabinet la MCSI, și din această postură mă ocup de acest proiect. Practic, noi vom livra un studiu despre fezabilitatea acestui proiect", a declarat acesta pentru Capital.

(Citeste mai mult pe capital.ro)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

A fost prelungit termenul de înscriere la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă!

astăzi, 19:02
15

Odată cu prelungirea termenului de înaintare a cererii de înscriere, s-a prelungit și perioada de depunere a dosarelor de recrutare, noua dată - limită fiind 24 mai 2024.În s...

„Micul Prinț”, un spectacol pentru toate vârstele, se joacă două zile la Teatrul „Vasilache” Botoșani!

astăzi, 18:03
43

În această săptămână, publicul botoșănean iubitor de teatru poate viziona spectacolul „Micul Prinţ” la Teatrul „Vasilache”  în zilele de joi, 16 m...

Săptămâna „Școala în siguranță”, program de prevenție al Inspectoratul Județean de Poliție Botoșani, a debutat astăzi la Liceului Tehnologic „Elie Radu”

astăzi, 17:25
38

Activitățile desfășurate sub semnul primei ediții a Săptămânii „Școala în siguranță” vor alinia domenii prestabilite de discuții, respectiv:- prevenirea violenț...