Se intorc copiii emigrantilor: zeci de mii de elevi au revenit in scolile din tara

Peste 21.000 de copii s-au intors in ultimii patru ani din Italia si Spania in scolile din Romania, aproximativ o treime dintre ei avand dificultati de readaptare si probleme psihologice si emotionale, potrivit unui studiu care a fost prezentat vineri de Asociatia Alternative Sociale.

 Astfel, studiul arata ca un numar de 21.325 copii care au revenit din Italia si Spania au solicitat in perioada ianuarie 2008 - mai 2012 echivalarea studiilor pentru reinmatricularea in sistemul educational romanesc.

 Cei mai multi dintre acestia au fost din judetele Bacau (1.118), Neamt (973), Iasi (943) si Galati (913). Un varf al remigratiei a fost atins in anul 2009, atunci cand peste 7.000 de copii au solicitat echivalarea studiilor pentru reinmatricularea in sistemul educational romanesc.

 Potrivit estimarilor autorilor studiului, numarul copiilor care revin in tara din Spania si Italia reprezinta doua treimi din totalul celor care remigreaza.

 Cercetarea sociologica realizata in cadrul studiului a aratat ca aproximativ 10% dintre copiii reintorsi in Romania recunosc explicit ca au probleme de readaptare si reintegrare social. Restul copiilor investigati considera ca s-au invatat din nou cu spatiul social, scolar si cultural romanesc.

 Pentru majoritatea copiilor starea afectiva generala consecutiva remigratiei este una preponderant pozitiva. Totusi, pentru 16-17% dintre copiii care au luat parte la studiu readaptarea este asociata cu stari negative moderate sau accentuate precum rusine, tristete, teama, sentiment de abandon, furie, recunoscute ca atare de acestia.

 Totodata, studiul arata ca intre 20 si 30% dintre copiii care revin in Romania prezinta un risc semnificativ sau major de a dezvolta o anumita tulburare specifica din sfera prosociala: dificultati emotionale, comportamentale, de atentie sau relationale.

 Printre efectele pozitive ale remigratiei asupra copiilor constau in cunoasterea unei limbi straine, precum si in faptul ca acestia sunt familiarizati cu un alt stil de viata, desi sunt nostalgici dupa acesta. Totodata, copiii au fost apreciati in strainatate pentru performantele si bagajul lor de cunostinte scolare.

 In ceea ce priveste efectele negative, studiul arata ca acesti copii au un grad de anxietate mediu sau ridicat, sunt tematori, ezitanti in relatiile cu adultii, dar si cu cei de o varsta apropiata.

La cercetarea sociologica inclusa in studiu au participat 245 copii din sase judete: Vrancea, Vaslui, Buzau, Dolj, Arad si Cluj.

Pe baza studiului, Asociatia Alternative Sociale va realiza pana in luna decembrie o metodologie de asistenta a copiilor care revin in tara.

 Studiul "Emigratia copiilor romani" este realizat de Asociatia Alternative Sociale din Iasi, cu sprijinul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si al Ministerului Afacerilor Externe.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Câini îngropați pe câmp la Carasa: Polițiștii au demarat cercetări pentru a stabili cauza morții animalelor! (Video)

astăzi, 18:25

Cercetările continuă în cadrul dosarului penal deschis sâmbătă, 1 februarie, cu privire la săvârșirea infracțiunii de uciderea animalelor cu intenție fără drept, în c...

Patronul lui Sepsi, măsuri uluitoare după remiza de la Botoșani: „Prânzul pe care îl primeați zilnic de la noi va fi oferit gratuit familiilor nevoiașe!”

astăzi, 16:30

Discurs fără precedent al lui Laszlo Dioszegi, finanțatorul echipei Sepsi Sfântu Gheorghe! Acesta a anunțat măsuri uluitoare la clubul din Superliga, imediat după remiza covăsnenilor de s...

Nova Apaserv anunță posibile dificultăți în preluarea sesizărilor telefonice, în perioada 3-4 februarie 2025!

astăzi, 15:57

Nova Apaserv Botoșani informează că, în perioada 3-4 februarie 2025, pot apărea anumite dificultăți în preluarea sesizărilor, ca urmare a implementării unei soluții software de di...