Se desfiinţează titularizarea din 2012. Ce trebuie să faci ca să te angajezi profesor

Examenul de titularizare din această vară a fost ultimul pentru aspiranţii la profesia de dascăl. De anul viitor, fiecare şcoală care are posturi neocupate, va organiza concursuri şi interviuri. Câştigătorii vor fi angajaţi cu contract pe perioadă limitată până la obţinerea definitivatului.

Angajarea profesorilor se va face din 2012 după principiile sistemului privat. Adică: test scris, interviu plus CV şi contract direct cu şcoala, nu cu ministerul. Angajatorul poate decide încetarea contractului de muncă la fel ca într-o corporaţie, profesorul respectiv urmând să îşi găsească singur un alt loc de muncă. Prevederea, cuprinsă în legea educaţiei naţionale, ar trebui să ducă la o concurenţă între şcoli pentru atragerea de cadre didactice competente, susţine ministerul de resort. De partea cealaltă însă, sindicaliştii au acuzat că noua lege înseamnă nesiguranţă la locul de muncă şi chiar o lipsă a personalului calificat în anumite zone în care nimeni nu va dori să lucreze, informeaza Realitatea.net.

Cum poţi lucra ca dascăl

Pentru a pătrunde în sistem, un tânăr trebuie să aibă neapărat diploma de licenţă şi un masterat de doi ani. Pasul următor, potrivit legii educaţiei, este concursul pentru ocuparea stagiului de un an de zile pe care-l va face la şcoala la care doreşte să se angajeze. În timpul stagiului va avea un profesor-mentor care-i va supraveghea şi îndruma activitatea. Debutantul poate susţine de asemenea două inspecţii la clasă, iar la finalul anului şcoalar va trebui să întocmească un portofoliu pe baza căruia va fi evaluat. Dacă va fi angajat, i se va face contract pe termen determinat, cu posibilitatea prelungirii. Contractele pe perioadaă nedeterminată se fac doar profesorilor cu definitivatul luat. Aceştia nu au nevoie de stagiu de pregătire pentru a se angaja, ei trebuind să dea doar concurs pe post şi să susţină un interviu cu directorul şcolii.

În caz de restrângere a activităţii unui liceu sau instituţii de învăţământ, inspectoratul nu mai are obligaţia să asigure un post în altă parte, aşa cum se întâmplă acum.

Profesorii care vor rămane fără posturi vor putea consulta baza de date a Inspectoratului Şcolar pe raza judeţului pe care activează şi vor vedea unde se pot înscrie pentru un concurs, respectiv unde sunt locuri libere.

Actualii titulari în sistem nu sunt afectaţi de schimbările legii educaţiei. Nici activitatea de suplinire nu dispare, scrie Realitatea.net.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cine ar putea fi viitorul Papă, după moartea lui Francisc. Cei cinci cardinali favoriți să-i ia locul!

astăzi, 18:40

După moartea Papei Francisc, Biserica Catolică se pregătește de o tranziție care-i va determina direcția pentru viitorul apropiat. Fiind primul papă latino-american și primul papă iezuit, Fra...

Situație de nedescris: O femeie se folosește de imaginea lui Rareș Prisacariu și răspândește informații false! (Foto)

astăzi, 17:50

Gina Prisacariu, mama lui Rareș, câștigătorul Românii au Talent sezonul din 2023, a semnalat o situație deosebit de gravă din mediul online în care o femeie se folosește de ima...

Amenzi de peste 150.000 de lei date de polițiști botoșănenilor de Paști!

astăzi, 17:15

În ultimele 48 de ore, polițiștii botoșăneni au desfășurat activități preventive pe raza întregului județ. În această perioadă nu au fost înregistrate incidente deos...