După aproape 50 de ore de teorie şi practică, orice persoană care are peste 18 ani poate obţine permisul de conducere.
Pentru a putea urma cursurile unei şcoli de şoferi în 2015, candidatul trebuie să se prezinte la înscriere cu un dosar ce trebuie să conţină avizul medical că este apt pentru conducerea autovehiculelor din categoria pentru care solicită permisul, cazierul, dar şi o cerere tip completată cu informaţii persoanele, scrie Adevarul.
Potrivit ultimelor reglementări impuse de Autoritatea Rutieră Română (ARR), şcolile de şoferi trebuie să îşi înregistreze toţi cursanţii în Registrul Naţional al Cursanţilor şi în Registrul unic de evidenţă a cursanţilor. Concret, se introduce registrul unic de evidenţă a cursanţilor, cu datele de identificare ale fiecărei persoane din această categorie, numărul contractului de şcolarizare, numărul şi data orelor de conducere efectuate. Dacă nu înregistrează datele în evidenţa electronică, instructorii auto vor fi amendaţi.
Cursul teoretic şi cel practic
Conform normelor în vigoare, pregătirea teoretică şi practică se întinde pe o perioadă de patru săptămâni. În acest timp, candidatul va participa la un curs teoretic de 25 de ore, după care va începe pregătirea practică care durează circa 30 de ore.
Potrivit instructorului auto Jean Teodorescu, cursul practic poate fi susţinut doar pe maşina ce aparţine de şcoala de şoferi. O problemă întâmpinată de candidaţi este aceea în privinţa combustibilului, deoarece sunt şcoli care pe lângă preţul propriu zis al cursurilor, fie cer bani pentru a alimenta, fie cer direct o anumite cantitate de combustibil.
"Şcoala de şoferi trebuie să se ocupe de combustibil, este obligaţia şcolii şi a instructorului. Mai mult, părerea mea este că instructorul chiar trebuie ca în perioada cursurilor practice să se ducă cu elevul la benzinărie să alimenteze pentru a-l învăţa pe acesta din urmă cum se procedează, cum trebuie să se comporte într-o benzinărie", a mai precizat instructorul Teodorescu.
Curs teoretic încheiat cu două examene
După ce a absolvit cursurile şi a obţinut rezultate pozitive la cele două examene susţinute la şcoala de şoferi, candidatul urmează să se ducă la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor unde i se va face o poză şi va trebui să dea o semnătură în format electronic care va rămâne în baza de date a Poliţiei şi care, ulterior, va fi trecută pe permisul de conducere. De asemenea, tot atunci se plătesc 68 de lei care reprezintă taxa pentru eliberarea permisului de conducere.
Dosarul de examinare trebuie să conţină: cerere-tip, semnată de candidat; fişa de şcolarizare, emisă de şcoala de şoferi, în care se consemnează şi avizul medical «apt pentru conducerea autovehiculelor din grupa…», corespunzător categoriei pentru care se solicită examinarea. Documentul eliberat de unitatea de asistenţă medicală autorizată, care atestă grupa de autovehicule pe care solicitantul este apt să le conducă, se păstrează la şcoala de conducători auto care a pregătit candidatul; certificatul de cazier judiciar în termenul de valabilitate; copia actului de identitate valabil; dovada de plată a taxelor şi tarifelor aferente obţinerii permisului de conducere declaraţie pe propria răspundere (dacă este cetăţean român, dacă este cetăţean al statelor membre ale Uniunii Europene, al Spaţiului Economic European sau al Confederaţiei Elveţiene sau dacă este străin, cu drept de şedere temporară sau pe termen lung)
Proba teoretică va fi susţinută chiar în ziua înscrierii la examenul pentru permis, iar aceasta constă în rezolvarea unui chestionar de verificare a cunoştinţelor teoretice care conţine 26 întrebări. Timpul acordat acestui examen este de 30 minute, iar pentru promovarea lui este nevoie că cel puţin 22 de întrebări să fie rezolvate corect.
Proba practică constă în conducerea autoturismului pe traseu în una din cele două zone de pregătire practică corespunzătoare variantei de examen cu poliţia.
Şcoala de şoferi 2015. Detalii care te pot interesa
Stiri Botosani Tuesday, 6 January 2015 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
PNL Botoșani, Valeriu Iftime; „Cei care au scris aceste proiecte pare că au scris cu caietul pe genunchi!”
Wednesday, 13 November 2024
„Faptul că nu au la cine apela pentru a le rezolva problema mi se pare strigător la cer. Cei care au scris aceste proiecte pare că au scris cu caietul pe genunchi. Altfel nu pot să în...
Schimbări legate de ajutorul de înmormântare: Ce prevede legea!
Wednesday, 13 November 2024
Astfel, acesta se va acorda și în cazul decesului unei persoane aflate în concediu pentru creșterea copilului sau unei persoane neasigurate. Legea nr. 360/2023, la articolul 111, stab...
PSD Botoșani: 2,7 milioane de euro pentru dezvoltarea liceelor cu profil agricol din județ!
Wednesday, 13 November 2024
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finalizat evaluarea proiectelor depuse la finanțare în runda a II-a din PNRR în cadrul Pilonului VI – Politici pentru noua genera...