Schimbări importante la admiterea din acest an, la Universitatea "Ştefan cel Mare"

Universitatea "Ştefan cel Mare" Suceava (USV) a stabilit condiţiile de admitere la programele de studii de licenţă pentru anul academic 2014-2015.

Consiliile celor nouă facultăţi ale universităţii sucevene au stabilit ca admiterea din acest an să se facă doar pe baza mediei şi a notelor de la bacalaureat, introducerea unui examen fiind deocamdată exclusă. Excepţie fac facultăţile de Ştiinţe ale Educaţiei şi de Educaţie Fizică şi Sport, unde, la fel ca şi în ceilalţi ani, se va susţine fie o probă de abilităţi, fie o probă sportivă, în funcţie de facultate.

Dacă la admiterea de anul trecut, în cazul câtorva facultăţi s-a ţinut cont de mediile sau notele obţinute de candidaţi în timpul anilor de liceu, Ministerul Educaţiei Naţionale interzice acest criteriu la admiterea din acest an.
 
Cum se va da admiterea la facultăţile USV?

La Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării formula de calcul a mediei de admitere ţine seamă în proporţii egale de nota obţinută la proba de limba şi literatura română din cadrul bacalaureatului şi media generală a bacalaureatului.

La Facultatea de Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Management formula de calcul a mediei de admitere va reprezenta media aritmetică dintre nota cea mai mare obţinută la examenului de bacalaureat (probe scrise) şi a doua notă, în ordine descrescătoare, dintre notele obţinute la bac. Aceeaşi formulă de admitere este valabilă şi în cazul Facultăţii de Silvicultură.

Liceenii din an terminal care au în vedere continuarea studiilor în cadrul Facultăţii de Istorie şi Geografie a USV trebuie să ştie că nota de admitere se calculează astfel: nota obţinută la limba şi literatura română la bac (50%) şi nota obţinută la proba la alegere a profilului şi specializării din cadrul bacului (50%).

Media finală în vederea admiterii la una dintre specializările Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică este constituită din media examenului de bacalaureat (80%) şi nota la proba scrisă la limba şi literatura română (20%).

La admiterea la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, media examenului de bacalaureat contează în proporţie de 80%, iar nota cea mai mare obţinută la probele scrise ale examenului de bac cântăreşte 20%.

Media aritmetică dintre nota de la bac şi nota cea mai mare obţinută la probele scrise ale acestui examen constituie modalitatea de calcul a notei de admitere pentru Facultatea de Inginerie Alimentară.
 
Examen de admitere la două dintre facultăţile USV


Absolvenţii ce doresc să se specializeze în pedagogia învăţământului primar şi preşcolar şi au în vedere frecventarea cursurilor Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei vor susţine o probă obligatorie şi eliminatorie de abilităţi. Proba vizează competenţele academice ale candidatului, analizarea motivaţiei şi a atitudinii faţă de profesia didactică.

Pentru absolvenţii care primesc un răspuns favorabil la proba de abilităţi, media de admitere se calculează ca medie aritmetică dintre media de la bac şi nota de la disciplina limba şi literatura romana din cadrul acestui examen.

Scenariu este similar şi la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. În vederea admiterii, absolvenţii vor susţine o probă sportivă sau un test motric. Cei care au practicat un sport pot alege o probă sportivă, iar în sprijinul celor care nu au practicat un sport se organizează acest test motric. Calculul mediei de admitere diferă în funcţie de proba pe care o va susţine absolventul. Pentru cei care vor alege o probă sportivă, bacul va conta în proporţie de 30%, iar pentru cei care vor susţine testul motric bacul va constitui 60% din media de admitere.

Pentru admiterea la Departamentul de Sănătate şi Dezvoltare Umană, candidaţii vor trebui să susţină un test grilă fie la biologie, fie la chimie organică sau anorganică. Nota la acest test constituie 50% din media finală de admitere, nota finală de la bac având o pondere tot de 50%.

monitorulsv.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani: Negocierea colectivă este obligatorie!

Thursday, 19 September 2024

În cazul în care intr-o unitate nu există contract colectiv de muncă, angajatorul sau orice altă persoană îndreptățită  să participe la negocierea colectivă, conform pr...

AJPIS Botoșani: Bani în Trezorerie pentru plata indemnizațiilor și a alocațiilor!

Thursday, 19 September 2024

Suma totală platită este de 6.300.570  de lei. Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc: - Alocația lunară de plasament - Alocația lunară de plasament pentru copilul cu hand...

Alexandra Huțu, PSD: „Rezultatele premierului Ciolacu, recunoscute la nivel european prin funcțiile obținute de România în Comisia și Parlamentul UE”

Thursday, 19 September 2024

„Domeniul pe care îl va administra este unul dintre cele mai importante la nivel european - Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie - cu un buget de 23...