Schimbări climatice drastice în România. Fenomenele extreme se înmulțesc

Schimbări climatice drastice în România. Fenomenele extreme se înmulțesc

Furtunile violente, temperaturile extreme, seceta prelungită, inundațiile sau incendiile devastatoare ar putea deveni ceva obișnuit în viitorul apropiat în România și în lume. Cel puțin aceasta este opinia specialiștilor, care au consemnat tot mai multe fenomene extreme în ultimii 25 de ani în România și, de altfel, pe întreg globul, fenomene care sunt asociate mai ales cu poluarea produsă de oameni.  

Specialiștii susțin că, din cauza încălzirii globale, cantitatea de energie acumulată în atmosferă și oceane este în creștere, iar procesele intense de eliberare a acestei energii se produc mai des și mai violent. Drept urmare, vremea considerată a fi anormală va fi tot mai prezentă.

Cu alte cuvinte, vreme frumoasă din cele patru anotimpuri, despre care am învățat la școală, ar putea deveni, în viitorul apropiat un basm frumos al copilăriei, în timp ce prezentul va fi dominat de uragane, inundații și incendii devastatoare, secetă, ninsori abundente și temperaturi extrem de scăzute, caniculă urmată de furtuni devastatoare.

La nivel global, ONU estimează că în următorii 10 ani peste 120 de milioane de oameni vor fi împinşi în sărăcie de schimbările climatice, în timp ce fenomenele meteo extreme vor duce la foamete, conflicte şi o migraţie masivă, în special a celor bogaţi, care se vor folosi de resursele pe care le au pentru a se salva, în timp ce săracii vor rămâne să îndure vremea și lipsurile. ONU nu se sfiește să numească acest scenariu chiar „apartheid climatic”, unde bogaţii vor plăti ca să scape de supraîncălzire, foamete şi conflicte, în timp ce restul lumii va fi lăsat să sufere.

La Botoșani, vremea se va îndreaptă treptat, urmând a ajunge până la 30°C la sfârşitul săptămânii. Practic, ziua de astăzi este ultima din această săptămână în care vom mai avea ploi şi furtuni, dar și temperaturi scăzute, maxima fiind de 21°C. Marţi şi miercuri, temperaturile vor crește până la maxime de 24°C, pentru ca de joi temperaturile să crească la 25°C, pentru ca de vineri temperaturile să urce la 29°C.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Focul pus cu intenție a distrus tone de furaje, pompierii au reușit să salveze casa și animalele!

astăzi, 10:52
89

Pompierii botoșăneni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local....

Cuvintele inspiraționale ale unui profesor din Botoșani către elevul său olimpic: ”În clipele când îți scriu aceste rânduri…” (Foto)

astăzi, 09:35
366

Or Botoșanii dispun de o bogăție uriașă. Începând cu cele mai importante colegii și terminând cu ultimul cătun al județului, găsim profesori dedicați, dispuși să ofere ma...

”LOC DE DAT CU ... EPIGRAMA” - 300

astăzi, 08:41
61

Georgică Manole, în recentul volum, publicat la Editura Stef, Iași, ”Cu, de, la, în, pe, prin, sub, către, contra... cărților epigramiștilor”, zici - undeva - că ”...