Scandal pentru Dosarul "Referendumul". Dragnea, la un pas de judecată. Procurorii de caz au fost destituiţi

Scandal pentru Dosarul "Referendumul". Dragnea, la un pas de judecată. Procurorii de caz au fost destituiţi
Procurorul general Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, l-a suspendat din funcţie pe magistratul care a făcut Dosarul "Referendumul", în care este cercetat vicepremierul Liviu Dragnea. Rechizitoriul a ajuns în mapa Laurei Codruţa Kovesi.

Drumurile la DNA l-au adus în pragul disperării pe Liviu Dragnea. Politician versat, deputatul PSD a cerut ajutorul partidului pentru a scăpa de judecătoriSursa: NICU DÎRDÎIACDupă nouă zile, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, s-a răzgândit brusc şi a semnat încetarea delegării din funcţie a lui Lucian Papici, şeful Secţiei I din DNA, cel care a finalizat rechizitoriul lui Liviu Dragnea, în care vicepremierul este acuzat de fraude la referendum. Scopul acestei demiteri este greu de explicat. "Cel mai probabil s-a urmărit ca acest dosar să nu ajungă în mapa şefului DNA, Laura Codruţa Kovesi. S-a crezut că urmărirea penală nu s-a finalizat şi că Papici nu a apucat să propună o anumită soluţie. Dacă era revocat înainte de a transmite dosarul la şeful DNA, trebuia să se adreseze procurorului ierarhic superior, adică noului şef de secţie", ne-a declarat un magistrat sub protecţia anonimatului.

"Propunerile au venit de la Cazanciuc"


Procurorul general Niţu a luat această decizie controversată chiar în ziua în care rechizitoriul dosarului "Referendumul" a fost trimis la mapa procurorului-şef al DNA. Niţu susţine că a luat aceste măsuri deoarece ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a transmis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), propunerile de numire în funcţiile de conducere din DNA. În replică, Laura Kovesi susţine, într-un comunicat de presă, că Niţu nu i-a cerut recomandări pentru procurorii noi delegaţi la DNA.

Laura Kovesi urmează să decidă în curând ce soluţie va da în acest caz. Legal, Kovesi are două posibilităţi: să confirme sau să infirme propunerea de trimitere în judecată a vicepremierului. Faţă de acest aspect, procurorul-şef al DNA a declarat: "În ceea ce priveşte dosarul privind suspiciunile de fraudă la referendum, în care este implicată o persoană care deţine o funcţie importantă în stat, dosarul a fost finalizat, urmărirea penală a fost finalizată. Procurorul mi-a prezentat un proiect de soluţie. Urmează să verific legalitatea soluţiei şi să mă pronunţ în perioada imediat următoare. Este vorba de cazul Dragnea".

Alegerea şefului DNA

Dacă Laura Kovesi va confirma actele din dosar, Dragnea va ajunge în faţa judecătorilor de la instanţa supremă, având în vedere calitatea sa de demnitar. Dacă va infirma propunerea, Dragnea va primi o soluţie de scoatere de sub urmărirea penală (SUP). Noul şef de secţie propus de Niţu, Iuliana Bendeac, lucrează de doi ani în DNA, fiind unul dintre procurorii care au lucrat la dosarul "Şantaj la Felix TV". Tot ea a instrumentat dosarul judecătoarei Carmen Mladen, acuzată de şantaj.

În dosarul "Referendumului" sunt vizaţi 70 de inculpaţi, cauza având 81 de volume. Aşa după cum a dezvăluit "Evenimentul zilei", premierul Victor Ponta a cerut procurorilor anticorupţie, de două ori, să fie audiat ca martor al apărării colegului său de partid şi de guvern Liviu Dragnea. Procurorii DNA i-au respins solicitările, considerând irelevantă mărturia primului ministru. Pe 6 septembrie 2012, DNA a început urmărirea penală faţă de vicepremierul Liviu Dragnea. Procurorii îl acuză pe acesta de folosirea influenţei politice în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Demis în ciuda unor rezultate de excepţie

Ca procuror sef de secţie, Lucian Papici (foto) a girat toate marile dosare în care au fost cercetaţi şi trimişi în judecată demnitari: Adrian Năstase, Cătălin Voicu, Dan Voiculescu, Gigi Becali (Valiza), Decebal Traian Remeş (Caltaboşul), toate cazurile de magistraţi corupţi, politişti, vameşi etc.

Ca procuror de caz, Papici a lucrat împreună cu Mariana Alexandru în dosarele lui Adrian Nastase şi în dosarul Portul Constanţa. Mariana Alexandru a fost numită de Laura Kovesi în funcţia de adjunct al Secţiei I. Kovesi voia să propună rocada între aceste două funcţii, Mariana Alexandru şef de secţie, iar Lucian Papici - adjunct de şef de secţie. Papici ocupase două mandate în funcţia de şef de secţie şi nu o mai putea ocupa.


SURSA: Evenimentul Zilei

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

astăzi, 16:43
39

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...

Au plecat la Dorohoi, iar în urma lor a urmat dezastrul: Blocul evacuat, bunuri distruse, mii de lei topiți!

astăzi, 15:49
625

Printr-un apel la 112, pompierii au fost anunțați că iese fum de pe geamurile unui apartament. Se pare că proprietarii au plecat până în municipiul Dorohoi, județul Botoșani, iar &i...

În Duminica Floriilor, PS Nichifor Botoșăneanul va sluji într-o parohie din Botoșani

astăzi, 15:05
197

Duminică, 28 aprilie – Duminica a 6-a din Post (a Floriilor) – Intrarea Domnului în Ierusalim, începând cu ora 7:45, va avea loc resfinţirea bisericii Parohiei Sfâ...