Noile reglementări îi vizează pe cei care au lucrat până în anul 2001 la fostele fabrici comuniste, în grupele I şi II de muncă, fiind vorba de muncitorii de la Electrocontact, Stipo, Textila, IUPS, Alcor.
Potrivit deputatului Mihai Baltă, noile reglementări legislative îi vizează pe muncitorii care au lucrat în sectoarele de producţie, respectiv sticlari, întreprinderea mecanică de acoperiri galvanice, turnătorie, țesători, filatorii, acoperiri, finisaj, acoperiri metalice, plus cei care au lucrat balastiere, construcţii sau ca mecanici agricoli, transportul de maşini şi utilaje mari.
În bugetul pe 2014 s-au asigurat sumele necesare aplicării acestor reglementări privind grupele de muncă şi urmează a intra pe ordinea de zi în perioada imediat următoare pentru a se elimina discriminarea existentă între cei care s-au pensionat înainte de 1 ianuarie 2011 şi cei care s-au pensionat după această dată, a menţionat Mihai Baltă.
Potrivit parlamentarului social-democrat, reducerea vârstei de pensionare de la 65 de ani se face după un grafic prezentat în lege în aşa fel încât cei care au lucrat o perioadă mai îndelungată în grupă de muncă să poată avea această reducere a vârstei de pensionare, dar nu mai puţin de 50 de ani.
Cei care au, de exemplu, o vechime de 20 de ani de muncă în sectoarele amintite vârsta de pensionare se reduce cu 6 ani și 6 luni, cei care au lucrat 30 d ani, e reduce cu 10 ani şi trei luni.
La această dată, în Botoşani există şi o societate autoizată din punct de vedere al Legii Arhivelor şi poate elibera adeverinţe privind documentele necesare în vederea pensionării în cazul celor care au lucrat pe vechea platfomă industrială, inclusiv documente legate de vechime, sporuri de muncă.