Saracii cu datorii la stat, lasati fara ajutor social: Vezi situatia in judetul Botosani!

Saracii cu datorii la stat, lasati fara ajutor social: Vezi situatia in judetul Botosani!

 SEBASTIAN TOCARIU  

Peste 1.000 de cetateni din judetul Botosani vor avea suspendata plata ajutoarelor sociale, pentru ca nu si-au achitat pana la data de 31 ianuarie darile catre bugetul local, fiind vorba despre impozitul pe cladiri, impozitul pe terenuri si impozitul pe mijloace de transport.

Neachitarea obligatiilor duce la suspendarea drepturilor pe o perioada de pana la cinci luni, iar cei care nu au platit impozitele pana la finalul lunii ianuarie nu vor mai primi banii incepand cu luna martie, cand se fac platile pentru luna februarie.

Daca dupa expirarea celor cinci luni restantierii nu au achitat impozitele, dreptul la ajutorul social inceteaza.

La nivelul judetului Botosani, din datele transmise de primarii Agentiei pentru Plati si Inspectie Sociala, vor avea suspendata indemnizatia de crestere a copilului un numar de 109 de persoane, cele mai multe, respectiv 29, fiind de la Dorohoi, 100 de persoane vor avea suspendat venitul minim garantat, iar alte alti 849 de beneficiari nu vor mai primi pentru cateva luni alocatia de sustinere a familiei.

Daca pana la implinirea celor cinci luni beneficiarii isi achita obligatiile catre bugetul local, plata drepturilor catre acestia va fi reluata.

"Vor fi si cazuri intr-adevar deosebite. Am inteles ca sunt niste prevederi si in Codul Civil si in Codul Fiscal si in Legea administratiei publice locale, care coroborate ar da posibilitatea primariilor sa scuteasca sau sa acorde niste esalonari pentru plata impozitelor, pentru cazurile deosebite. Daca unii nu au avut bani sa isi plateasca impozitul, daca se mai taie si ajutorul social, din ce vor plati? Vom avea discutii cu primarii si vom vedea cum pot Consiliile Locale sa ajute cazurile punctuale", a spus Sebastian Tocariu, directorul Agentiei pentru Plati si Inspectie Sociala.

Pe perioada suspendarii dreptului la ajutorul social, in conditiile neachitarii obligatiilor catre bugetul local, beneficiarii nu au obligatia de a efectua actiunile sau lucrarile de interes local. Totusi, la reluarea acordarii dreptului, orele aferente actiunilor si lucrarilor de interes local se repartizeaza proportional de catre primar astfel incat efectuarea lor sa fie finalizata in termen de maximum trei luni de la reluarea platii.

De asemenea, in termen de trei luni de la suspendarea platii, persoanele care nu mai primesc bani trebuie sa depuna o adeverinta eliberata de AJOFM, din care sa reiasa ca sunt in cautarea unui loc de munca, si o declaratie pe proprie raspundere.

Directorul Agentiei pentru Palti si Inspectie Sociala a spus ca vor fi facute o serie de verificari la primariile care au raportat ca nu au de suspendat niciun ajutor social.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

astăzi, 19:10
9

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

astăzi, 18:09
188

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...

Polițiștii din Botoșani au oprit un șofer care circula cu viteză, dar au înțeles imediat motivul. ”Bravo, Poliția Română!” (Video)

astăzi, 15:52
452

Fratele adolescent al botoșăneanului a suferit un accident grav în timp ce mânuia drujba în gospodărie. A fost urcat imediat în mașină pentru a ajunge cât mai repede...