Sapte detinuti din Penitenciarul Botosani au fost ELIBERATI, dupa intrarea in vigoare a noului Cod Penal!

  Noul Cod Penal si Codul de Procedura Penala, intrate in vigoare la data de 1 februarie, au deschis usa spre libertate pentru mai multi detinuti incarcerati in Penitenciarul Botosani. 45 de dosare au fost analizate, sambata, de instantele din Botosani, 7 detinuti fiind pusi in libertate.

Potrivit Cristinei Livadariu, directorul adjunct al Penitenciarului Botosani, pe langa eliberarea celor 7 detinuti, in cazul a 20 de detinuti pedeapsa a fost redusa, pentru 9 detinuti s-a decis inlocuirea inchisorii cu internarea intr-un centru de detentie din Bacau, iar pentru restul cererile au fost respinse.

Din cei 7 detinuti eliberati, care au parasit unitatea de detentie sambata seara, unul este din Bucuresti, doi sunt din Iasi, unul din Botosani, unul din Suceava, iar alti doi sunt din Neamt.

Trei dintre cei eliberati ispaseau pedepse pentru furt, unul pentru vatamare corporala din culpa, unul pentru inselaciune,unul pentru tentativa de talharie iar unul pentru complicitate la inselaciune.

Reprezentantii Penitenciarului Botosani se asteapta ca si in perioada urmatoare sa fie cereri de eliberare, pentru inceput fiind astfel de 186 de dosare.

Aproximativ 400 de detinuti din intreaga tara ar putea beneficia de legea mai favorabila, odata cu intrarea in vigoare a noilor coduri, dupa ce comisiile mixte au analizat aproape 31.000 de dosare ale persoanelor private de libertate, potrivit Administratiei Nationale a Penitenciarelor

La nivelul tuturor penitenciarelor s-au constituit şi funcţionează comisii mixte, formate din judecători, procurori şi personal administrativ, care au rolul de a evalua incidenţa legii penale mai favorabile în cazul tuturor persoanelor aflate în executarea pedepselor şi măsurilor educative privative de libertate, din perspectiva noilor reglementări penale şi procesual penale.

Noul cod de procedură penală prevede micşorarea drastică a unor pedepse. 

Spre exemplu furtul şi înşelăciunea care, până acum erau pedepsite cu maximum 12 ani vor fi încadrate până la trei ani de închisoare. Pedeapsa pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave scade pentru cei găsiţi vinovaţi de la 20 de ani la o pedeapsă între 1 şi 5 ani.

Pe de alta parte, noile prevederi din domeniul penal dezincrimineaza mai multe infractiuni.  

     



 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Gloria Buzău, astăzi de la ora 18:00

astăzi, 16:07

Cea de-a zecea etapă din actualul sezon al SuperLigii debutează astăzi cu partida dintre FC Botoșani și Gloria Buzău. Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Gloria Buzău! Singurul succes...

Pompierii botoșăneni alături de oamenii afectați de inundațiile din județul Galați, mărturisirea unui cetățean. „N-am salvat nimic, pe toate le-a prins” (foto, video)

astăzi, 15:31

Pompierii botoșăneni și-au început, vineri dimineață, misiunea în sprijinul oamenilor din județul Galați, afectați de inundații. Aceștia intervin, încă de la primele ore, ...