Saptamana Mobilitatii Europene inchide Bulevardul Mihai Eminescu in weekend!

Pe 16 septembrie 2009 a debutat Săptămâna Mobilităţii Europene (16-22 septembrie), iniţiativă a Comisiei Europene pentru promovarea soluţiilor de transport durabil in orasele europene si constientizarii publicului cu privire la beneficiile potentiale pentru mediu, sanatate si calitatea vietii.
 

Activitatile din acest an se vor desfasura sub deviza "Pentru o calitate mai buna a aerului în oraşul nostru", având în vedere ca aceasta este una din cele mai mari provocari la nivel mondial.

Săptămâna Mobilităţii Europene a fost celebrată pentru prima dată în anul 2002 şi include acţiunea "O zi fără maşină în oraşul meu" în ziua de 22 septembrie 2009.

Pina astăzi, 18 septembrie 2009, erau înscrise pe site-ul dedicat special Săptămânii Mobilităţii Europene, www.mobilityweek.eu,  1657 oraşe din întreaga lume şi 58 orase din Romania, ca oraşe participante la acest eveniment. Din judeţul Botoşani sunt înscrise municipiile Botoşani şi Dorohoi.

Iniţiativele Săptămâna mobilităţii europene şi "În oraşul meu, o zi fără maşină" au apărut ca urmare a constatării faptului că aproape 40% din emisiile de dioxid de carbon (gaz cu efect de seră) din sectorul de transport provin din utilizarea maşinilor în oraşe, iar europenii sunt foarte îngrijoraţi în privinţa poluării  şi a mobilităţii urbane. În mediul urban transporturile sunt principala cauză a poluării aerului precum şi  principala sursă de zgomot. Gazele de eşapament ale oricărui autovehicul  conţin substanţe chimice (dioxid de sulf, dioxid de azot, compuşi organici volatili, monoxid de carbon,  hidrocarburi aromatice, plumb) care au o influenţă negativă asupra sănătăţii omului (în special asupra persoanelor cu afecţiuni respiratorii şi cardiace).

Trecerea la un mod de transport mai eficient şi mai curat contribuie la reducerea congestionărilor  traficului, a poluării aerului, a emisiilor de gaze cu efect de seră, a nivelului de zgomot, a incidenţei bolilor generate de trafic, cu beneficii nete pentru sănătatea şi siguranţa cetăţeanului, a mediului.

Programul stabilit pentru marcarea Săptămânii mobilităţii europene 2009, program stabilit de Primăriile Botoşani şi Dorohoi în colaborare cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Botoşani şi unităţile de învăţământ cuprinde:

-închiderea unui tronson din Bd. Mihai Eminescu în zilele de 19 şi 20 septembrie 2009 în municipiul Botoşani.
-Închiderea str. Grigore Ghica din municipiul Dorohoi în ziua de 22 septembrie 2009 între orele 8-14 ;
-realizarea şi distribuirea de materiale informative (afişe, pliante, fluturaşi) în şcoli, instituţii publice, organizaţiilor neguvernamentale, populaţiei din municipiul Botoşani;
-salubrizarea zonelor verzi din municipiul Dorohoi în ziua de 21 septembrie 2009
-întâlniri cu elevi şi cadre didactice din unităţi de învăţământ din Botoşani şi Dorohoi pe teme vizând: calitatea aerului, transportul durabil, mobilitatea urbană. De asemenea, vor fi organizate concursuri interactive pentru elevi pe tema îmbunătăţirii calităţii aerului din cele două oraşe.
-În ziua de 22 septembrie 2009, ora 11, va avea loc, sub deviza "O zi fără maşină în oraşul meu!", un marş simbolic cu biciclete la care vor participa peste 200 de elevi de la şcolile şi liceele botoşănene.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Minore de 5 și 11 ani lovite pe trecerea de pietoni de un șofer beat! (Foto, Video)

Miercuri, 15 Mai 2024
640

Un accident rutier cu victime a avut loc, miercuri seară, în fața Stadionului Municipal din Botoșani.Potrivit polițiștilor, două minore de 5 și 11 ani au fost izbite pe trecerea de pi...

Ce riscați dacă folosiți e-Factura pentru operațiuni fictive!

Miercuri, 15 Mai 2024
72

 Aceeași pedeapsă este și pentru „folosirea de către contribuabil, cu rea-credinţă, a sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura, în vederea creării apa...

Sucevean prins la Botoșani transportând ilegal lemne!

Miercuri, 15 Mai 2024
58

Acțiunile pentru prevenirea și combaterea tăierilor ilegale de arbori și a faptelor de natură penală sau contravențională la regimul silvic continuă în județul Botoșani.Marț...