Săptămâna începe cu duminica şi la ortodocşi

Săptămâna începe cu duminica şi la ortodocşi

   Adevarul

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a modificat calendarul religios pentru ca săptămâna bisericească să nu mai înceapă lunea, ci duminica, ziua Învierii Mântuitorului. Preoţii ortodocşi spun că declararea duminicii ca prima zi a săptămânii este o revenire la normal, aşa cum era înaintea regimului comunist, şi că viaţa laică nu este afectată.

Schimbarea calendarului a creat confuzie în rândul enoriaşilor, care, iniţial au fost convinşi că este o greşeală a celor care au redactat şi tipărit calendarul. Ba chiar unii mai suspicioşi s-au gândit că sunt calendare contrafăcute, scrie Adevarul.

Părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, consideră că această schimbare este o revenire la normalitate. "Am verificat în arhive calendarele ortodoxe din perioda interbelică, ba chiar şi din anii `50, şi în toate aceste calendare duminica era trecută prima zi a săptămânii. Se revine la o situaţie care exista înainte. Este firesc să fie aşa, deoarece pentru noi, creştinii, duminica este prima zi a săptămânii, când a Înviat Iisus Hristos, lucru menţionat în Biblie", a precizat părintele Stoica, citat de Adevarul.

Acelaşi punct de vedere este împărtăşit şi de Biserica Catolică. "Pentru noi este foarte clar. După textele Evangheliştilor, duminica este Deis Domini-Ziua întâi, iar în calendarul nostru dintotdeauna a fost marcat astfel. Nu trebuie confundat cu săptămâna de lucru care începe de luni. Ceea ce apare în noul calendarul ortodox nu cred că este o schimbare, ci o subliniere", a spus episcopul Petru Gherghel, de la Episcopia Romano-Catolică din Iaşi.

Decizia Sfântului Sinod a BOR a fost luată în şedinţa de la 6 iulie, dar enoriaşii şi unii preoţi din ţară au aflat abia în Ajunul Crăciunului.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce pedeapsă a primit un bărbat care a urinat pe mașina de poliție, după ce s-a îmbătat și a provocat un accident rutier

astăzi, 12:39
2

Judecătoria Suceava l-a condamnat pe Cristinel C., aflat în prezent în Penitenciarul Botoşani, la pedeapsa de 4 ani și 20 de zile pentru săvârșirea infracțiunilor de ultraj, tu...

Incendiu violent într-o gospodărie din Botoșani, proprietarul a sunat imediat la 112!

astăzi, 12:12
79

Incendiul violent a izbucnit, în urmă cu puțin timp, într-o gospodărie din localitatea Poiana. Îngrijorat că flăcările ar putea să ajungă la casă și celelalte contrucții, ...

Lucian Trufin își prezintă soluțiile pentru Sănătate (Video)

astăzi, 11:24
36

Candidatul PSD pentru Consiliul Județean: „Vom  construi 3 spitale noi în județ”„Am promis că nu mă voi angaja în dispute politice ca alți candidați și c...