Sanzienele, flori magice si de leac

Sanzienele, flori magice si de leac
Raspandite in toata tara, de la campie pana sus, in zona alpina, sanzienele sunt cunoscute si sub numele de dragaica, floarea lui Santion, inchegatoare, sanjuane. Sanzienele prefera locurile deschise, insorite si ceva mai uscate. Pot fi vazute fanete, pe coastele batute de soare si pe culmile calcaroase din intreaga tara.

Sanziana are tulpina inalta de pana la un metru, frunze inguste si ascutite, catifelate pe partea inferioara, si flori galbene, marunte, formate din patru petale, motiv pentru care se spune ca aceasta planta este binecuvantata de Dumnezeu, deoarece fiecare petala din floare poarta in ea cate un semn al Sfintei Cruci.

Mirosul florii este asemanator cu cel al mierii de albine, desi gustul este amar, ceea ce ar explica beneficiile plantei in tratarea bolilor de ficat si bila. Sanziana infloreste in preajma solstitiului de vara, ziua cea mai lunga a anului.

Florile de sanziene au, in egala masura, calitati vindecatoare, de infrumusetare si magice. Desi florile de sanziene au fost folosite ca remediu natural de sute de ani in tratamentul bolilor de ficat, a reumatismului, a bolilor tiroidiene, renale si nervoase, oamenii de stiinta n-au tratat-o, pana acum, cu atentia care poate i s-ar cuveni, de aceea in jurul acestei flori pluteste un oarece mister.

Actiune benefica asupra pielii

Cea mai importanta actiune cosmetica a sanzienelor este cea de curatare a pielii. Se spune ca baia cu flori de sanziene infrumuseteaza si curata pielea de petele maronii si vindeca semnele ramase dupa arsuri, acnee, iritatii.

Roua de pe florile de sanziene curata ochii, indeparteaza cearcanele si ridurile si limpezeste vederea. Colectarea se face dimineata devreme, din locuri curate, nepoluate, departe de obiective industriale si neumblate de caini.

Pentru a avea eficienta dorita, sanzienele se culeg in zorii zilei de Sfantul Ioan Botezatorul. Se spune ca, daca o tanara isi pune in san sau sub perna flori de sanziene, devine mai frumoasa si mai atragatoare si isi va visa ursitul.

In alte zone, daca o fata arunca un buchet de flori de sanziene prin usa deschisa
sau prin fereastra, atunci isi va gasi ursitul in anul in curs. Alteori, buchetul se pune sub perna, deoarece exista credinta ca visele din noaptea de Sanziene se implinesc.

La sate, oamenii impletesc cununi din flori de sanziene pe care le tin la usi, ferestre, pe acoperis sau intr-un copac timp de un an, pentru sporul casei si sanatatea intregii familii.

Se mai spune ca tot in noaptea de Sanziene rasare magic floarea alba de feriga, care aduce noroc celui ce o va culege, infruntand curajos duhurile care o pazesc. Oamenii cred ca floarea de feriga alba le poate citi gandurile si le va descoperi comori de mult ascunse.

Sa avem sanatate!

 

ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Invitație la Festivalul Filmului European. ”Botoșaniul este o perlă de efervescență culturală!”

astăzi, 15:16
44

Pentru al doilea an consecutiv la Botoșani, Festivalul Filmului European, organizat de Institutul Cultural Român împreună cu Primăria Municipiului Botoșani, aduce filme europene de ref...

Fată de 14 ani, din Botoșani, căutată de Poliție. Are păr roșcat și poartă o geacă neagră!

astăzi, 13:43
167

Claudia a părăsit domiciliul joi, 9 mai 2024, în jurul orei 14:00, iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.Guriuc Claudia Elena are 1,60 m î...

(A) Primăria și Consiliul Local al comunei Mihai Eminescu anunță cea de-a XV – a ediție a Festivalului Floare Albastră

astăzi, 13:24
128

Primăria și Consiliul Local al comunei Mihai Eminescu organizează în zilele de 25 și 26 mai 2024 cea de-a XV – a ediție a Festivalului Floare Albastră.Evenimentul se organizează d...