Numele noii institutii va fi Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala si va prelua sase angajati de la Inspectia Sociala.
O data cu aceeasta reorganizare inspectia sociala la nivel de judet va fi intarita prin redistribuirea angajatilor si va avea o capacitate mai mare de control. De asemenea, controlul la nivel local se va face fara sa mai fie necesara avizarea tuturor procedurilor de control de catre minister, asa cum se intampla in prezent.
Noile reglementari prevad si sanctiuni pentru administraţia centrală sau locală, persoane fizice sau juridice care îi împiedică pe inspectorii sociali să îşi exercite controalele şi verificările. Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda de la 5.000 de lei la 10.000 de lei următoarele situaţii:
- împiedicarea, în orice mod, de către administraţia publică sau persoanele fizice/juridice, a inspectorilor sociali de a-şi exercita atribuţiile de inspecţie, prin orice acţiune sau inacţiune
- refuzul persoanelor fizice şi/sau juridice de a duce la îndeplinire măsurile dispuse de inspectorul social, la termenele stabilite de acesta;
- refuzul persoanelor fizice şi/sau juridice de a pune la dispoziţia inspectorilor sociali toate documentele şi informaţiile necesare, pentru realizarea acţiunilor de control, evaluare sau monitorizare.
Verificările încep din ianuarie 2012.
Ca să nu bulversăm întreg sistemul de asistenţă socială, care în prezent cuprinde 8 milioane de beneficiari, reforma asistenţei sociale se va produce gradual. Astfel, cei care acum primesc o formă sau alta de prestaţii sociale, trebuie să ştie că din 1 ianuarie nu se modifică nimic şi nu trebuie să vină la ghişee ca să completeze alte acte, alte dosare, se arata intr-un comunicat al Agentiei Judetene de Prestatii Sociale.