Sanatate: Varza si calitatile ei terapeutice
Stiri Botosani Monday, 24 September 2012 ActualitateToate cele patru soiuri de varza cunoscute, varza alba, varza rosie, varza de Bruxelles si varza creata, au actiune nutritiva, digestiva, energizanta, remineralizanta si tonica asupra organismului uman datorita bogatiei de nutrienti.
Varza are mari cantitati de apa, de pana la 85% cea de Bruxelles si in jur de 92%, cea alba. Substantele tonice precum proteinele, glucidele, vitaminele A, B2, B3, B5, C, E, K, si sarurile minerale precum fosforul, potasiul, calciul, sodiu, fierul, iodul si cobaltul sunt bine reprezentate in compozitia acestor soiuri de varza.
Spre deosebire de suratele ei mai deschise la culoare, varza rosie contine in plus resveratrol, considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut pana acum, de patru - cinci ori mai puternic decat betacarotenul, de 50 de ori mai puternic decat vitamina E si de 20 de ori mai puternic decat vitamina C.
In limbaj medical, antioxidant inseamna, in primul rand, anticancer, preventie si terapie, antiimbatranire, antiinflamator.
Resveratrolul se gaseste in tot ceea ce noi numim noi fructe si legume negre, de fapt o culoare intermediara, intre indigo si negru si visiniul cel mai inchis. Astfel, resveratrolul se gaseste in fructele de culoare indigo-visiniu spre negru, cum ar fi agude negre, struguri negri, samburii de struguri negri si albi, vinul rosu, negru, mure, corcoduse negre, prune de culoare inchisa, coacaze negre, afine, mere inchise la culoare.
Legumele bogate in resveratrol sunt ceapa rosie, varza rosie, fasolea neagra si lintea neagra. Varza de Bruxelles, fragii si alunele nu au culoarea neagra, dar contin resveratrol intr-o cantitate mai mica.
Ca sa te bucuri de efectele terapeutice ale verzei, fie alba sau rosie, consum-o mai ales cruda, sub forma de salata. Taie varza fideluta subtire, pune-o in castron si freac-o bine cu sare, stoarce-o, adauga-i niste morcov dat prin razatoarea mica, ulei de masline si zeama de lamaie sau otet de mere. Pregateste salata cu cel putin o ora inainte de a o servi la masa.
Sucul de varza, obtinut cu ajutorul storcatorului de fructe, e drept, nu prea placut la gust dar deosebit de benefic, se recomanda in ulcer gastric si litiaza renala. Fiind un bun diuretic este indicat, intern, persoanelor care sufera de reumatism sau guta.
Sucul de varza are efecte tonice, antiinflamatoare si purificatoare. Pentru ca deblocheaza tranzitul intestinal, sucul de varza se recomanda si persoanelor care au probleme cu digestia.
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Daune importante în urma incendiului de la depozitul de cereale! (Video)
Un incendiu de amploare s-a produs joi seara, la un depozit de cereale de la Dorohoi. Incendiul a fost lichidat, iar cauza probabilă este în curs de stabilire. Potrivit reprezentanților ...
Incendiu la un depozit de cereale din Dorohoi! (Foto, Video)
Mai multe echipaje de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani acționează pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-un depozit de cereale din municipiul Doro...
Elevii olimpici național și internațional vor primi premii „mai mari” pentru performanțe, anunță ministrul David
Guvernul Bolojan taie actualele burse de excelență olimpică (tip I și II), pe lângă bursele de reziliență, rămânând la bursele de merit, sociale și tehnologice, cu noi crite...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 0.93 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici