SANATATE - Terapia prin culoare!

SANATATE - Terapia prin culoare!
Cromoterapia are un efect puternic asupra psihicului uman. Se cunosc metode de tratament cu ajutorul culorilor din cele mai vechi timpuri. Există culori ce stimulează activitatea biologică a organismului şi culori care o frânează.

Roşul trezeşte şi excită, stimulează creierul, creşte pofta de mâncare. Contribuie la creşterea cantităţii de eritrocite şi de hemoglobină în sânge, stimulează formarea celorlalte celule din sânge şi circulaţia sangvină, ajută la menţinerea unei culori sănătoase a pielii, dă energie ţesutului nervos şi măduvei spinării. Excesul de roşu poate provoca conjunctivită.Va fi folosit in sedinte scurte sau deloc la persoanele colerice sau hipertensionate ori hipertensivi. Este contraindicat in stari inflamatorii sau stari emotionale. Actioneaza asupra glandelor sexuale, stimulindu-le functionalitatea.

Portocaliul stimulează sentimentele, creează senzaţia de veselie şi bunăstare, contribuie la tratarea anemiei; încălzeşte şi are o energie terapeutică pozitivă, dă energie şi putere zonelor genitale. Se spune despre portocaliu că este cea mai creativă culoare.
Actiuni: dinamizeaza energiile vitale; stimuleaza sistemul respirator; diminueaza starea de oboseala; stimuleaza o mai rapida asimilare pe plan mental a ideilor noi; actioneaza asupra glandelor corticosuprarenale. Atentie! Aceste glande secreta adrenalina, hormonul agresivitatii. Culoarea este contraindicata in: isterie, stres, spasmofilie, halucinatii, dementa senila, pietre la vezica biliara (litiaza), astm bronsic, bronsita.

Galbenul stimulează procesele nervoase şi "hrăneşte" psihicul. Este foarte eficient în cazul oboselii psihice şi elimină apatia şi teama. Verdele echilibrează, linişteşte, disciplinează mintea şi corpul, ajută la controlarea propriilor fapte, este foarte folosită în cromoterapia fobiilor nevrotice şi în obsesii. De asemenea, scade emo ţiile, armonizează activitatea inimii. Folosirea în exces a acestei culori stimulează concentraţia fierii şi poate fi în acelaşi timp cauza apariţiei pietrelor în căile biliare.

Culoarea albastru are efecte calmante; este foarte eficientă în cazurile de insomnie, de asemenea, elimină gândurile obsedante. Ajută în bolile de ficat. Albastrul deschis este foarte eficient pentru înlăturarea agitaţ iei psiho-emoţionale, a acceselor de agresiune, elimină stările de teamă şi de enervare.

Verde. Actiuni: diminueaza stresul; echilibreaza structura somatica si cea psihica; topeste (anihileaza) nelinistile; destinde si relaxeaza atit corpul, cit si gindurile. Este considerat marele calmant al nevroticilor. Sanatoriile de recuperare pentru nevroza sint situate in zona montana, unde verdele nu piere nici iarna. Este indicata deci celor iuti la minie, irascibili cronici, celor cu idei fixe, obsesive, care sint dominati de angoasa, de frica, tiranizati de un sfirsit apocaliptic etc. Din punct de vedere medical: scade tensiunea sangvina; dilata capilarele. Este culoarea glandei tiroide. Nu are contraindicatii.

Culoarea violet creşte rezistenţa funcţională a inimii, a plămânilor şi a vaselor sangvine, a ţesuturilor şi organelor, este de mare ajutor în cazul nevralgiilor. În cazul percepţiei conştiente, face mintea foarte clară.

Foarte multe afecţiuni, în special cele care au manifestări exterioare, se pot vindeca prin intermediul culorii. Există nişte tradiţii foarte vechi în folosirea culorilor. În trecut, copiii erau îmbrăcaţi în haine de culoare roşie, pentru a fi vindecaţi de pojar. Pentru afecţiunile pulmonare se foloseau lămpile de culoare albastră, iar în sanatoriile de boli pulmonare, pereţii erau vopsiţi în albastru deschis, pentru că această culoare întăreşte imunitatea organismului.

Bolile vasculare se tratează cu ajutorul culorilor albastru şi verde. Există unele clinici (în special în Elveţia) unde se practică tratarea, fără operaţie, a unor afecţiuni serioase, cum ar fi afecţiunile vasculare.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
249

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
223

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
320

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...