SANATATE - Te doare burta? Afla cauzele!

SANATATE - Te doare burta? Afla cauzele!
Daca ai facut burtica fara sa mananci in exces, cauta cauza ei, inainte sa o pui pe seama ingrasarii si sa incepi o dieta.

Daca suferi de balonari intermitente insotite de diaree sau constipatie si de dureri abdominale.

Este posibil sa fie... sindromul intestinului (colonului) iritabil (SCI). Acesta este numele pe care medicii il dau unei colectii de simptome altfel inexplicabile, legate de disfunctii ale intestinului gros. Acest sindrom afecteaza pana la 20% dintre persoane in lumea occidentala si este mai frecvent la populatia feminina decat la cea masculina.

Cei care sufera de SCI fie se simt balonati fara ca dimensiunile abdominale sa aiba vreo modificare, fie au distensie abdominala, uneori aceasta putand ajunge pana la 12 cm intr-o zi! Cauza exacta a acestei afectiuni nu este cunoscuta, iar gastroenterologii infirma ipoteza ca ar fi determinata de gazul in exces, asa cum sustin credintele populare.

Ce poti sa faci
- Mergi la medic, pentru a-ti stabili un diagnostic. Desi nu exista vindecare a bolii, totusi aceasta poate fi tratata si ameliorata pe anumite perioade. Medicamentele antispastice si antidepresivele in doze mici pot sa te ajute.

- Daca suferi de SCI, evita alimentele bogate in fibre vegetale, cum sunt, de pilda, faina de ovaz, orezul brun si lintea. Zaharul, cafeaua si ciocolata sunt si ele interzise.

- Stresul este un factor major de boala. Unele tratamente includ relaxarea prin hipnoza, masajul, reflexologia, acupunctura si homeopatia. Toate pot reduce tensiunea nervoasa.

- Uneori, probioticele (bacteriile bune pentru intestin) pot usura simpotmele SCI. Ia suplimente cu probiotice, de la farmacie, sau bea iaurturi (Activia, Actimel Milli), care contin culturi de bacterii bune pentru organism.

Ar mai putea fi: cancer de intestin. O tumoare care blocheaza total sau partial traiectul intestinului si poate duce la dureri abdominale, constipatie si balonare.
Ce poti face
Daca simptomele persista timp de mai mult de o luna, mergi la medic.


Daca suferi de constipatie si crestere brusca in greutate, plus somnolenta, lentoare in miscari si balonare.


Este posibil sa fie: hipotiroidie.
Tiroida este o glanda localizata intr-o zona aflata la baza gatului. Printre altele, ea are rolul de a elibera in organism anumiti hormoni pentru reglarea metabolismului.

Atunci cand glanda tiroida nu produce cantitati suficiente din acesti hormoni - tiroxina (T4) si triiodotironina (T3) -, apar probleme legate de scaderea vitezei metabolice.

Un metabolism scazut poate afecta fiecare organ si sistem din corp, inclusiv cel digestiv. De aici si constipatia care, la randul ei, contribuie la senzatia de balonare. Si, evident, cresterea in greutate, pentru ca organismul nu mai arde atat de multe calorii.

Ce poti face
Mergi la doctor. Acesta iti va recomanda un set de analize de sange, pentru masurarea activitatii tiroidiene. In cazul hipotiroidiei, tratamentul cuprinde administrarea unor medicamente ce contin tirozina, pentru suplimentarea deficientei de hormoni naturali.

Doza este ajustata in asa fel incat sa poata creste viteza metabolismului pana la nivelurile normale si reajustata anual, in functie de rezultatele analizelor.
 

 


avantaje.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Poliția din Botoșani în alertă: O fată de 14 ani a dispărut de acasă, sunați la 112 dacă știți ceva despre ea!

astăzi, 23:19
28

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei minore de 14 ani, din comuna satul Sârbi, comuna Vlăsinești, care marți, în jurul orei 16:00, a părăsit domic...

Specialiștii antidrog, la datorie și în perioada Sărbătorilor!

astăzi, 19:15
52

În perioada minivacanțe de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale, specialiștii antidrog au desfășurat activități specifice de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată pen...

Sancțiuni de sute de mii de lei aplicate de polițiștii botoșăneni în perioada sărbătorilor!

astăzi, 18:47
59

Astfel, în medie, zilnic au acționat peste 150 de polițiști, fiind organizate 32 de  acțiuni punctuale, atât în zona localurilor publice și a celor în care se formeaz...