SANATATE - Stii sa alegi calmantele in functie de tipul durerii?

SANATATE - Stii sa alegi calmantele in functie de tipul durerii?
Medicamentele se vor administra in functie de tipul si locul durerii. Cu toate acestea, raspunsul fiecarei persoane la un calmant poate fi diferit; in cazul unora durerea poate fi ameliorata, iar in cazul altora aceasta va persista.

Antialgicele sunt medicamentele administrare pentru calmarea durerilor. Aceste medicamente pot fi achizitionate de la farmacie si sunt eliberate fara prescriptie medicala. Chiar daca sunt usor de procurat, din cauza reactiilor adverse multiple si frecvente, nu trebuie sa faceti abuz.

Cele mai utilizate antialgice sunt antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) si cele care contin acetaminofen (cum ar fi paracetamolul). In categoria antiinflamatoarelor nesteroidiene se incadreaza: aspirina, diclofenacul, ibuprofenul, piroxicamul etc. 

AINS si acetaminofenul reduc durerea si disconfortul cauzat de:
- durere de cap;
- dureri musculare;
- artrita;
- dureri menstruale;
- dureri de dinti;
- dureri de urechi;
- febra;
- raceala;
- gripa;
- sinuzita;
- infectii streptococice in gat;
- alte dureri de gat.

Ibuprofen sau naproxen este eficient in:
- crampe musculare;
- dureri de tip inflamator.

Cum functioneaza?

Acetaminofenul actioneaza asupra regiunii creierului care primeste semnalele dureroase si regleaza temperatura corpului.
AINS sunt medicamente antiinflamatorii care calmeaza durerea si inflamatia prin inhibarea formarii de prostaglandina - substanta asemanatoare hormonilor care irita terminatiile nervoase, declanseaza durerea si inflamatia si contribuie la reglarea temperaturii corpului.

Efecte adverse

Daca sunt administrate frecvent sau in cantitati ridicate, calmantele pot cauza reactii adverse severe - reactii alergice, stari febrile, stari de greata, boli hematologice etc. Reactiile adverse apar fie din cauza alergiei la una dintre substantele din compozitia medicamentului, fie din cauza interactiunii calmantelor cu un tratament medicamentos administrat concomitent.

Acetaminofenul (paracetamolul)
Administrarea unei supradoze de paracetamol cauzeaza leziuni hepatice. Nu se recomandata administrarea de acetaminofen pacientilor care sufera de boli hepatice sau de alcoolism; chiar si o doza normala poate cauza grave leziuni hepatice.

AINS
Administrate pe termen lung, antiinflamatoarele nesteroidiene pot provoca ulcer gastric, hemoragie gastrointestinala si boli renale. Pacientii cu hipertensiune arteriala sub nicio forma nu trebuie sa urmeze un tratament cu AINS.

Solicitati ajutorul medicului curant daca:
- aveti peste 60 de ani;
- aveti sau ati avut probleme gastrice sau ulcere;
- suferiti de boli hepatice sau boli renale;
- suferiti de o boala hematologica;
- urmati un tratament medicamentos pentru hipertensiune arteriala;
- va administrati aspirina pentru protejarea inimii;
- urmati un tratament cu anticoagulante;
- consumati mai mult de trei pahare de alcool pe zi.

Nu administrati aspirina copiilor!
Aspirina sau medicamentele care contin aspirina nu sunt recomandate copiilor sub 19 ani, deoarece cresc riscul dezvoltarii sindromului Reye.

Interactiuni cu alte medicamenteSusAntialgicele pot interactiona cu alte medicamente cauzand efecte secundare grave; de exemplu, administrarea simultana a aspirinei cu un anticoagulant poate cauza hemoragii interne severe.

Acetaminofenul este o substanta intalnita in compozitia mai multor medicamente eliberate fara prescriptie medicala, cum ar fi cele pentru ameliorarea tusei sau febrei; din aceasta cauza se recomanda citirea prospectului fiecarui medicament inainte de a fi administrat. De asemenea, nu se recomanda administrarea unei supradoze de paracetamol, deoarece medicamentul nu va actiona mai repede asupra durerii ci va cauza efectele adverse specifice unei supradoze.

AINS pot interactiona cu aspirina sau cu alte substante din compozitia medicamentelor anticoagulante. Inainte de a va administra un medicament fara prescriptie medicala solicitati sfatul medicului pentru a preveni aparitia efectelor adverse.

Nu lasati aceste medicamente la indemana copiilor!

 


sfatulmedicului.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii din Botoșani au oprit un șofer care circula cu viteză, dar au înțeles imediat motivul. ”Bravo, Poliția Română!” (Video)

astăzi, 15:52
254

Fratele adolescent al botoșăneanului a suferit un accident grav în timp ce mânuia drujba în gospodărie. A fost urcat imediat în mașină pentru a ajunge cât mai repede...

”Pictorița” de la Poliția de Frontieră, din nou aproape de copiii din Botoșani! (Foto)

astăzi, 15:32
61

În astfel de momente, politiștii de frontieră au venit din nou în ajutorul celor față de care soarta nu a fost deloc darnică.Poliţiştii de frontieră botoşăneni au răspuns &i...

Iftime răspunde la acuzațiile de blat: „Ori suntem o națiune de proști, ori suntem duși de tot de acasă!”

astăzi, 14:37
571

Finanțatorul echipei FC Botoșani a răspuns acuzațiilor lansate de Nicu Grameni, crainicul meciurilor de acasă ale lui Dinamo. Grameni a sugerat că există îndoieli cu privire la corectitud...