SANATATE: Proprietăţile benefice ale frunzelor de nuc

Preparatele provenite din organe vegetale ale nucului (frunze, coji) au reale calităţi terapeutice într-un număr impresionant de afecţiuni.

Frunzele şi cojile verzi ale fructelor au însuşiri:

- hipoglicemiante, depurative, antitoxice, bactericide, bacteriostatice;

- stomahice, antidiareice, antiseptice intestinal, antifungice, dezinfectante gastrointestinal, astringente, vermifuge, antiscorbutice, tonic-amare;

- cicatrizante, astringente, antimicotice, antieczematoase, emoliente, calmante, vulnerare, antireumatice.

Frunzele tinere ale nucului pot fi folosite în următoarele afecţiuni:

- diabet zaharat, cu reducerea glicemiei, hepatită, icter, stimularea digestiei şi a funcţiilor hepatice, hemoragii digestive, candidoze, curăţirea sângelui, infecţii renale, edeme renale, hemoragii uterine, eliminarea transpiraţiei nocturne la bolnavii de tuberculoză, lipsa poftei de mâncare.

Se prepară infuzie simplă dintr-o linguriţă de frunze uscate şi mărunţite la 200 ml de apă clocotită, se infuzează acoperit timp de 5-10 minute şi se beau câte două-trei ceaiuri pe zi. Efecte similare are şi tinctura din frunze, din care se iau câte 15 picături de trei ori pe zi, diluate în puţină apă;

- diaree, dizenterie, transpiraţii excesive, constipaţii, inflamaţia vaselor sanguine.

Se prepară infuzie concentrată din patru linguri de frunze uscate şi mărunţite, la 250 ml de apă clocotită, din care se iau câte 3-4 linguri pe zi.

Preparate din frunze pentru uz extern

- comprese cu decoct concentrat (trei linguri la 250 ml de apă, cu fierbere 10 minute), pentru tratamente în dermatite, furunculoze, psoriazis, prurit, acnee juvenilă, negi, mătreaţă, afecţiuni oculare;

- gargară şi clătirea gurii cu infuzie concentrată din frunze (15 g la 200 ml de apă clocotită) pentru stomatită, amigdalită, gingivită, afte bucale, afecţiuni ale gătului şi laringelui;

- alifie din frunze pentru vindecarea rănilor, eczemelor, arsurilor solare, ulcere ale pielii şi tenuri grase, preparată din 15 g frunze uscate şi mărunţite, care se macerează 7 zile în 100 ml de ulei de floarea-soarelui la temperatura camerei; se fierbe pe baia de apă timp de trei ore, se strecoară prin tifon, se adaugă încă 15 g de ceară de albine cu care se uniformizează printr-o nouă fierbere pe baia de apă, timp de 30 de minute.

Preparate din cojile verzi

Cojile verzi ale nucilor sunt eficiente în fortificarea stomacului slăbit şi a intestinelor leneşe, în îmbunătăţirea funcţionării ficatului şi a tractului gastro-intestinal, cu efecte contra stărilor catarale ale tubului digestiv şi a hepatitei acute, în litiază renală şi în incontinenţă urinară, în infecţiile streptococice şi stafilococice.

În uz extern, decoctul din coji de nuci verzi este eficace în vindecarea ulceraţiilor şi micozelor cutanate. Gargarele făcute de de două ori pe zi au efecte în afecţiunile gâtului şi gurii.


(prof. univ. dr. Constantin Milică)


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Muzică și energie cu Bere Gratis, în debutul Zilelor Orașului la Botoșani! (Foto, Video)

astăzi, 20:57

Weekendul a început la Botoșani cu o seară de muzică în Parcul Cornișa. Botoșănenii au venit să se relaxeze într-o seară fără ploaie, cu un apus alintat timid de câte...

Garda de Mediu Botoșani: Amenzi usturătoare în urma acțiunilor de inspecție și control!

astăzi, 20:50

În perioada 01.04-2025-30.04.2025, Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat un număr total de 32 acțiuni de inspecție și control, conform planului anual de ...

Spectacol de culoare și cultură: Ziua Europei, sărbătorită de elevii botoșăneni! (Foto)

astăzi, 19:50

Ziua de 9 mai are o triplă semnificație pentru poporul român. Pe lângă Ziua Independenţei proclamată în 1877, românii sărbătoresc Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite &...