SANATATE - Lista alimentelor care taie efectul medicamentelor

Specialiştii în nutriţie atrag atenţia că există alimente care interacţionează şi diminuează efectul medicamentelor precum anticoncepţionalele, antidepresivele, antiviralele sau calmantele. Gândul vă oferă o listă a alimentelor care taie efectul pastilelor.

"Grepfrutul inhibă formarea tumorilor, este un puternic antioxidant cu acţiune de prevenire a cancerului de prostată şi arde grăsimile. Cu toate acestea, fructul poate interacţiona cu peste 200 de medicamente, devenind periculos pentru sănătate", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, medic nutriţionist. Potrivit specialistului, grepfrutul ne pune sănătatea în pericol dacă îl mâncăm atunci când urmăm un tratament cu medicamente antidepresive, antialergice, antivirale, pentru maladii cardiace, epilepsie, disfuncţii erectile, antibiotice, anticoncepţionale, astm şi cancer. "Asocierea medicamentelor antidepresive cu brânzeturi fermentate, precum caşcaval, telemea şi brânză de burduf; vinul, în special cel roşu, şi berea pot declanşa crize severe de hipertensiune arterială", precizează prof. dr. Mencinicopschi.

Alimentele care conţin cantităţi mari de vitamina K, precum urzicile, spanacul, pătrunjelul, salata sau algele marine nu vor fi mâncate de persoanele care urmează un tratament cu medicamente anticoagulante, salicilaţi sau aspirină.

"Carnea pregătită la grătar, pe cărbuni, generează hidrocarburi policiclice aromate şi cancerigene. Acest preparat scade eficacitatea unor antiastmatice, a unor analgezice, sedative şi antidepresive", completează medicul nutriţionist.

Acesta recomandă ca sunătoarea să nu fie folosită de pacienţii care urmează tratament cu medicamente tonicardice, antiastmatice, antiulceroase şi contraceptive orale. "Planta scade efectul acestor pastile. În plus, după stoparea consumului de sunătoare, efectul medicamentelor enumerate mai sus creşte uneori periculos de mult", explică prof. dr. Mencinicopschi.

Alcoolul creşte toxicitatea pilulelor utilizate în tratamentul maladiilor cardiace, hepatice şi neurologice. "Alcoolul nu trebuie băut nici atunci când se administrează paracetamol. Pe de altă parte, băutura inactivează unele medicamente cum sunt penicilinele", completează nutriţionistul. Profesorul Mencinicopschi avertizează că este interzisă asocierea medicamentelor sedative, precum somniferele, tranchilizantele sau antidepresivele, cu alcoolul, deoarece efectele negative apărute pot pune viaţa în pericol.

Sarea scade eficienţa statinelor şi antihipertensivelor. De asemenea, acest aliment trebuie evitat de persoanele care iau pastile cortizonice, deoarece creşte riscul de retenţie hidrosalină, cu apariţia edemelor şi a hipertensiunii arteriale, menţionează nutriţionistul.

Cafeaua este diuretică şi stimulant psihomotor. Astfel, aceasta nu trebuie asociată cu diureticele sau cu medicamente pentru sistemul nervos, deoarece cafeaua reduce acţiunea în cazul sedativelor şi intensifică efectul pastilelor care accelerează tranzitul intestinal lent. (Gandul)
 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Micul fermier din Botoșani și marele vis la 16 ani: ”Să fiu cel mai bun și să nu am concurență în prezent și în viitor!”

astăzi, 08:17

Andrei Popescu, micul fermier din comuna Răuseni, județul Botoșani, este convins că viitorul lui este legat, pe viață, de agricultură! MIcul fermie cu vis mare: ”Vreau să am cele mai ...

Ministrul Energiei: ”Am semnat un număr record de contracte cu primării”. Botoșaniul e pe listă!

astăzi, 07:30

Ministrul Energiei a semnat, marţi, încă 113 contracte de finanţare pentru proiecte de construcţie a unor parcuri solare pentru primării şi instituţii publice, valoarea acestora depăşin...

Suntem la etajul treisprezece! (Foto, Video)

astăzi, 07:15

Bubulina se află în casă cu admiratorul ei, când deodată se aud pașii lui Bulă. Apartamentul are o singură ieșire. – Trebuie să sari pe fereastră! Îl grăbi Bubu...